ПАНИРАН СПАНАК


Доста дълго време отлагах направата на тази вкуснотийка по старата българска рецепта!
Оказа се, че не е и чак толкова занимаване с панирането на спаначените листа!
Но пък резулататът е невероятен! 
Ако Ви изпадне възможност да си купите пресен спанак, без значение сезонът - панирайте го!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

100 гр пресен спанак, бейби спанак
3 яйца
5 ч. л. брашно
1 с. л. прясно мляко
сол, черен пипер и опушен едросмлян лют червен пипер - бибе, сушен джоджен
За соса:
100 гр гъсто кисело мляко
1 скилидка чесън
1 стрък пресен джоджен


Отново моят верен приятел - стария фотоапарат не е запомнил всичките стъпки, но предполагам, че няма да се затрудните с приготвянето на хрупкавите спаначени листенца.


  • В купа разбивам трите яйца, прясното мляко, брашното и подправките до смес - малко по-гъста от тази за палачинки.
  • Измивам спанака и го подсушавам много добре с кухненска кърпа.
  • Загрявам мазнината на максимална мощност на котлона.
  • Потапям всяко листенце в кашата, изцеждам от излишното количество и пускам в горещата мазнина.
  • Пържа от всяка страна до златисто жълто.
  • Ако случайно започнат много бързо да потъмняват, намалявам котлона с половин степен. Така успявам да ги обръщам и вадя.

  • Готовите хрупкави спаначени листенца изваждам върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Не ги подреждам едно върху друго, за да не омекнат.

Сервирам с гъстото и подправено кисело мляко.



Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!








Коментари