ЗЕЛЕНА ТОРТА


С много малко усилие може да се приготви едно бижу. Тази торта прилича на една зелена полянка осеяна с цветенца.
 Обичам да е зелено, свежо, и много приятно навън. Обичам да седя на пейката и да гледам гората, да чувам птичките и да...чета рецепти! Хихихи! 
Така, че си направих спаначена торта, или по-скоро зелена торта с блатове в чието тесто има спанак.
Да се забавляваме!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блатовете:
4 яйца
200 гр захар
1 пак. ванилия
170 мл олио
230 гр брашно
1 пак. бакпулвер
200 гр пресен спанак /може и замразен/

За крема:
500 гр маскарпоне
200 гр заквасена сметана
200 гр течна сметана
2 с. л. пудра захар
2 пак. желатин на прах 
кората на един портокал
сокът на един портокал

100 гр конфитюр от ягоди

готови цветя от ядлива хартия за декорация - продават се в големите вериги магазини



  • Включвам фурната да загрее на 175 градуса.
  • Спанака заедно с цялото количество олио минавам през машинката за смути, защото нямам голям миксер. Ако е замразен, първо размразете. Моята машинка е с малка вместимост и затова слагах спанака и олиото на три пъти. 

  • Брашното смесих с бакпулвера и пресях. 
  • В купа смесих яйцата, захарта и ванилията. Разбих с миксера за около  3 минути на максимална мощност.

  • Добавих пюрето от спанак и отново разбих, но за кратко.

  • Добавих цялото брашно и разбих с миксера за много кратко и на минимална мощност. 



  • Тестото разпределих в две форми с размер 20 см в диаметър. Но това количество е достатъчно и за една форма с размер 26 см в диаметър. Просто тортата ще е на по-малко пластове.
  • Формите са предварително намазани с мазнина, а дъното им е покрито с хартия за печене.
  • Сложих и двете форми в горещата фурна и печенето на блатовете продължи около 30 минути, без вентилатор.
  • Оставих блатовете да изстинат във формите.

  • През това време си приготвих крема като в купа смесих маскарпонето, заквасената сметана, пудрата захар, портокаловите корички и сока също. Разбих с тел за разбиване.



  • Оставих желатина с 6 с. л. вода да набъбне /спазвам указанията на опаковките/ и после загрях за кратко на котлона.



  • Добавих от крема към желатина, за да се уравновеси температурата му. Ако го добавя горещ към студения крем - може да стане на бучки.
  • Добавих желатина към крема и разбърквах с тела за разбиване.



  • Добавих разбитата сметана към крема и леко разбърках до получаването на пухкав крем.
  • Оставих крема за около 30 минути в хладилника или докато започне да стяга по стените на съда.



  • Разделих всеки блат, с помощта на конец на три отделни, но винаги първият се стараех да е много тънък, защото него натрошавам в купа за декорацията.
  • Ако използвате една голяма форма е нужно да разделите внимателно на четири части, като първата е почти 5 мм тънка.
  • Около първия блат стягам ринга за торти.



  • Изсипвам една трета от крема и заглаждам.



  • Покривам с втори блат.



  • Намазвам втория блат с конфитюра.



  • Покривам с третия блат. Аз винаги леко притискам блатовете с ръка.



  • Отново покривам с крем.



  • Покривам с четвърти блат.



  • И отново крем, но от него си отделих малко за намазване отстрани.



  • Върху последния крем поръсвам с половината от трохите.

  • Оставям тортата за около 2 часа да стегне в хладилника и после освобождавам от ринга.



  • Намазах тортата с леко стегнатия крем от страни и веднага залепих останалите трохи.
  • Декорирах с цветенцата.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



















Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
чудесна, много красива и елегантна торта.Украсата е великолепна.Имах нагласа за солена спаначена торта, а тази ме изненада,че е в сладък вариант.
Поздрави и лека седмица !
Petya Argirova каза…
Благодаря, Елена! Тортата е красива и много вкусна! Аз по принцип обичам да експериментирам със зеленчуците в сладкарството. Имам и други интересни идеи за сладкиши с моркови, с цвекло и др. Само поразгледай Ухае на...Може нещо да ти допадне! Поздрави!
Анонимен каза…
Дори в бутиковите сладкарници не съм виждала такава красота! Толкова е реалистична, че чак имам чувството, че ухае. Дори бих се пробвала да я направя, макар да зная, че няма да се получи, защото такова майсторство все още не съм достигнала. Поздравления! Уникална торта!
Petya Argirova каза…
Привет, Анонимен! Сигурна съм на 100 %, че ако се опитате да направите тортата ще се получи! Много е лесна и е нужно само да се настроите позитивно и да следвате стъпките в рецептата! Опитайте! Поздрави от мен!