ТУРШИЯ С ПАТЛАДЖАНИ




Ние у дома не правим зимнина.
 Причините са две. Липсата на килер, мазе или друго складово помещение е една от тях. Другата причина е липсата на градина и собствено производство на зеленчуци. 
Поради тези две причини си приготвяме малки количества консервирани вкуснотийки. 
Правим си вкусна лютеница /рецепта тук/, слагаме си по една кисела зелка целогодишно /рецепта тук/, правим лютивка, кисела туршия /рецепта тук/, а сега и вкусни кисели патладжани.
Уточнявам само, че количествата на всички тези консервирани зеленчуци са много малки и ние ги държим в хладилник до пълното им изчерпване, но пък си доставяме наслада.






Една вечер случайно попаднах на предаване на Джейми Оливър, където той приготвяше туршия от патладжани. Беше доста късно и не ми се пишеше. Реших, че ще открия после рецептата в интернет. На другия ден реших двете патладжанчета, които имах да приготвя по неговия начин и потърсих рецептата, но не я открих. Тогава започнах да възстановявам спомените от предаването и се получиха тези невероятни кисели патладжани!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. патладжан
100 гр червени и зелени люти чушки
пресен магданоз
500 мл оцет от бяло вино
сол на вкус 
3 - 4 скилидки чесън
едро смлян черен пипер.
300 мл зехтин и олио - смесени 
1 ч. л. кафява захар


  • В тенджера загрявам 1 литър вода и оцета.


  • Когато водата заври пускам нарязаните на лентички патладжани. Моите лентички са около 1 см широки и 4 - 5 см дълги.
  • Оставям патладжаните да къкрят на слаба температура за около 10 минути.



  • През това време почиствам лютите чушки от дръжките и семената.
  • Нарязвам на ситно.




  •  В купа смесвам мазнината, лютите чушки, ситно нарязания магданоз, сол, черен пипер и захар.
  • Смачквам с нож скилидките чесън, може дори да са необелени и също добавям към сместта.


  • Прецеждам патладжаните от водата и още докато са горещи добавям в купата с чушките. 


  • Разбърквам.



  • В изварени бурканчета със затварящ се механизъм изсипвам патладжанената смес като добавям от мазнината до върха на буркана. Затварям и обръщам, ако добре държат механизмите.



  • Прибирам охладените бурканчета с туршия в хладилника.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!









Коментари