КЕКС С МОРКОВИ И ОРЕХИ


Има много бързи кексове, които могат обаче да изглеждат страхотно. Разбира се, че и вкусът им е запомнящ се.
Днес направих есенен кекс с моркови и орехи. А отгоре го намазах с разбити минимум 5 минути белтъци с много захар. Така те стават доста твърди и мога с лъжицата да направя тези остри връхчета, които правят кекса да прилича на таралеж.
За да останат така за дълго време ги обгорих само с горелката за крем брюле.
Ами...да се забавляваме!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

350 гр моркови
100 гр почистени орехи
4 яйца + 1 белтък
350 гр захар
125 мл олио
150 гр кисело мляко
300 гр брашно
1 пак. бакпулвер
горелка
хартия за печене


  • Морковите почиствам, измивам, обелвам и настъргвам на най-едрото ренде.
  • Орехите смилам в блендер.
  • Включвам фурната да загрее до 175 градуса.



  • На 2 от яйцата отделям жълтъците от белтъците.
  • Белтъците слагам в хладилника.
  • Жълтъците и още две яйца разбивам с 200 грама от захарта за около 5 минути до пухкав крем и с помощта на миксер.



  • Добавям олиото и киселото мляко и разбивам за кратко.



  • В друга купа смесвам брашното и бакпулвера.



  • Добавям брашното на три пъти към яйчената смес, но не ползвам повече миксер.



  • Добавям морковите и орехите и леко разбърквам.



  • Изсипвам сместта в продълговата форма за кекс с размери 30 х 10 см, която съм покрила с хартия за печене. За да не се набръчка хартията изрязвам предварително излишната хартия в ъглите. Така след изпичането много лесно изваждам кекса от формата.



  • Изпичам кекса в предварително загрята до 175 градуса фурна /без вентилатор/ за около 1 час. Ако използвате вентилатор, температурата е 150 градуса и печете до суха клечка.



  • Изваждам готовия кекс от фурната и оставям за около половин час още във формата.
  • След това го изваждам от формата, отделям хартията и оставям кекса за около 2 часа да изстива върху решетка.

  • Когато кекса е добре изстинал разбивам трите белтъка. 
  • Разбиването им е не по-малко от 5 минути. Започвам да разбивам белтъците на минимална степен на миксера и постепенно увеличавам мощносттта. Когато започнат белтъците да побеляват, добавям захар малко по малко. В никакъв случай не сипвайте захарта на един път, защото белтъците ще останат течни.
  • Важно е и купата, в която са белтъците и накрайниците на миксера да са напълно сухи.
  • С твърдите белтъци и с помощта на лъжица намазвам кекса от всички страни. А с опаковата страна на лъжицата издърпвам тези връхчета.

  • С помощта на горелка обгарям белтъците. Ако нямате горелка е нужно за кратко да изпечете сладкиша във фурната на максимална мощност.



Ефектен кекс с малко усилия!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!












Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
чудесен кекс, изглежда страхотно за есенния сезон.Великолепно и вкусно.
Поздрави !
Petya Argirova каза…
Поздрави, Елена! Много вкусен и сочен е този кекс!