ПРАЗ ПЛАКИЯ


Много рано зимата напомни за себе си! Ние живеем в Германия и днес се събудихме с температура 1 градус. Това веднага ме накара да се насоча към зимните ястия, а Динко запали камината. Огънят винаги дава много уют в студените, мрачни и дъждовни дни.
Надникнах при зеленчуците и един дебел и доста жилав праз лук /в сравнение с този, който помня от градината на моя татко в България/ ме накара да се обърна към старите български рецепти с този типичен за есента и зимата зеленчук.
Помните ли как го съхраняваха нашите родители през зимата?
Аз помня една кофа с пясък на терасата и в нея забучени 20-ина стебла праз лук, които стигаха за много от вкусните ястия през зимните дни!
Готвя тази вкусна празена плакия и си мисля, дали пък няма да дойде циганско лято при нас и отново да походим из красивите горски пътеки и да се наслаждаваме на красивата и шарена есен!?






 НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Голям и дълбок тиган
чаша с вместимост 200 мл
1 глава кромид лук
3 супени лъжици олио, по рецепта това е 1/2 чаша, но ние избягваме толкова много мазнина
1 пълна чаена лъжичка червен пипер
сол на вкус
2 и 1/2 чаши зеленчуков или друг бульон
3 стръка тънък праз лук или 1 стрък дебел праз лук
3 бр. краставички от буркан
1/2 чаша сок от краставичките
1/2 чаша маслини без костилки
1 с. л. доматено пюре
шепа черен пипер на зърна
1/2 чаша кръгъл ориз




  • Загрявам мазнината в тигана и изпържвам за кратко ситно нарязания кромид лук.



  • Изсипвам червения пипер в мазнината, разбърквам и веднага заливам с горещия бульон. Не позволявам на червения пипер много да се запържва, защото после ястието нагарча.



  • Нарязвам почистения и измит праз лук по диагонал на парчета с дебелина около 1 см, но ако използвате млад и тънък праз лук нека дебелината им е около 3 см.
  • Добавям празените парчета във врящия сос.



  • Нарязвам киселите краставички на кубчета и също добавям.



  • Почистените от костилки зелени маслини нарязвам на половина и добавям в соса.



  • Изсипвам зърната черен пипер...



  • ...и доматеното пюре. Разбърквам.



  • Оставям ястието да къкри на много слаб котлон.
  • Добавям и измития ориз и саламурата.

  • Пробвам плакията на вкус. Ако е нужно добавям сол.
  • Ястието е готово, когато изври течността, оризът е готов и плакията остане на "мазнина".



Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!





Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
много вкусна плакия с праз.При вас в Германия твърде рано е започнало застудяване.Все още при нас времето е много топло, а празът все още не е наъпло готов от нашата градина.Но предстои да го поливаме още и да стане за зимата.Така,че твоята плакия ще я изпробваме.Чудесна е, много лека и вкусна.
Поздрави и лека седмица !
Petya Argirova каза…
Ами ние тук свикнахме по принцип на студеното лято и есен. Не започна рано застудяването, просто сравнявайки с Бг климата е доста хладничко! Плакията е толкова вкусна, че количеството няма как да стигне! Приготвя се отново, и отново, и отново! Поздрави!
Анонимен каза…
Здравей, Петя. Тъкмо съм в процес на пробване на твоята рецепта. В списъка от съставки пише половин чаша от "саламурата" на киселите краставички. В кой момент я прибавяш? В рецептата на се споменава после за това.

Весела
Petya Argirova каза…
Здравей, Весела! Коригирах рецептата относно саламурата. Благодаря, че четете внимателно! Саламурата добавям заедно с ориза! След това пробвам на вкус и добавям още сол, ако е нужно! Поздрави!