ОМЛЕТ ПО СЕЛСКИ


Сигурна съм, че са малко хората, които не обичат яйца във всичките им варианти на приготвяне!
Ние у дома сме точно от тези хора - похапваме яйца с огромно удоволствие. Обичаме ги и пържени на очи, и варени със сос с горчица - рецепта тук или пък със зелен сос - рецепта тук, обичаме ги и бъркани с различни добавки. Може и да са любимите ни Яйца по панагюрски - рецепта тук или панирани - рецепта тук. Е...на първо място слагаме омлета! Той може да е всеки път с различен вкус! Това зависи от плънката, с която го сервираме. Номер едно в класацията у дома е Денвър омлет - рецепта тук
Но днес сме на омлет по селски. Пълнежът е от гъби, лук и малко бекон! 
Бързо и много вкусно!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

8 яйца
6 с. л. олио
500 гр гъби
1 голяма глава кромид лук
150 гр ситно нарязан бекон
сол, черен пипер и едро смлян лют червен пипер - на вкус
магданоз за декорация


  • Започвам винаги с подготовката на плънката, защото тя отнема много повече време от самата направа на омлета.
  • В достатъчно голям тиган загрявам 2 с. л. олио и изпържвам до готовност почистените и нарязани на дебели филийки гъби.

  • Добавям към гъбите нарязания на филийки кромид лук и малките кубчета бекон.
  • Изпържвам до лекото омекване на лука, но нека все пак да остане леко хрупкав. 
  • Овкусявам всичко по наш вкус със сол и черен пипер.
  • Поръсвам с малко ситно нарязан магданоз и отделям от котлона.
  • В друг тиган загрявам 1 с. л. олио.
  • В купичка разбивам само 2 от яйцата, но съвсем за кратко и с вилица. Колкото повече разбивате яйцата, толкова по-голяма е вероятността да не стане пухкав омлета.
  • Изсипвам разбитите яйца в горещата мазнина и леко накланям тигана докато яйцата се разпределят по цялото му дъно. Ако котлонът ми е много силен, намалявам с една степен. Така не изгаря омлетът бързо, а остава златист и пухкав.
  • Когато по горната му част започнат яйцата да се стягат, подправям със сол, черен пипер и лют червен пипер.
  • Изсипвам една четвърт от пълнежа само върху половината омлет и го изсипват в затоплена чиния, като със свободната половина от пълнка - похлупвам!
  • По този начин приготвям и останалите три порции.
  • Сервирам омлета топъл.

Винаги, когато не разполагам със свободно време, приготвям омлет за нула време! 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!









Коментари

vesela каза…
И ние с удоволствие си хапваме яйца, особено, когато успявам да се снабдя с домашни.
Чудесен омлет - бърза вечеря, с една салата!