ЗЛАТНИ ПРЪСТЧЕТА ИЛИ ПОМЕС - ЛЮБИМИТЕ ПЪРЖЕНИ КАРТОФКИ - Pommes frites



Заслужава си да пробвате! Картофените пръчици приготвени по тази рецепта. Стъпка по стъпка от предварителната подготовка, през двойното фритиране до замразяването. Резултатът - едни невероятни, хрупкави помес. Невероятната гарнитура - любима на малки и големи. 
Това са най-добрите помес в света!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 4 ПОРЦИИ:

800 гр предварително измерени картофи
4 с. л. винен оцет, ако може от бяло вино
3 л мазнина за фритиране или 2 л, ако използвате фритюрник
едра морска сол
хубаво е да имате кухненски термометър
фритюрник
чисти кухненски кърпи
домакинска хартия
решетъчна лъжица



Поради това, че са предварително бланширани в оцетова вода картофените пръчици получават една стегната структура и така остават при фритирането с формата си и се изпържват равномерно!

Въоръжете се с търпение, защото това в същност е начин на консервиране на картофите. Отнема малко повече време от нормалните пържени картофи, но пък със сигурност децата /и не само/  ще са Ви много благодарни!
Много е лесно да ги купим готово замразени от големите вериги магазини. Но пък има хора, които произвеждат сами картофите си и това е един начин да напълнят фризера. Има и хора, които предпочитат абсолютно всичко да приготвят у дома, заради голямото присъствие на вредни Е-та в полу-готовите продукти! 
Така, че защо пък да не се поглезим днес с едни вкусни Pommes frites?!



  • Обелвам картофите и ги измивам добре.
  • Нарязвам картофите на 5 см дълги и тънки пръчици. В същност дебелината им и дължината им е Ваше решение. Колкото по-тънки - ще бъдат по-хрупкави. А пък дължината е без значение. Но, ако са много дълги се извиват по време на замразяването. Трябва да ги подреждате!

  • Слагам ги веднага след нарязването в студена вода. Това не позволява на картофите да потъмнеят.



  • Слагам 4 литра вода да заври и добавям 4 с. л. оцет в нея.
  • Картофените пръчици пускам на два пъти във врящата оцетна вода и варя около 6 - 8 минути.

  • За това време картофките трябва да поомекнат, но пък и да не се разкашкат. Съвсем леко е сваряването им.
  • С помощта на решетъчна лъжица изваждам картофките и оцеждам от водата.

  •  Аз за по-сигурно ги изсипах и в гевгир.

  • Изсипвам ги в тавичка, покрита с домакинска хартия.
  • Оставям ги за около 5 минути да се изцедят много добре.
  • С помощта на домакинска хартия или чиста кухненска кърпа подсушавам допълнително картофките.

  • В това време загрявам мазнината във фритюрника или в голяма и дълбока тенджера с диаметър около 25 см. Мазнината трябва да достигне около 200 градуса. Това измервам с термометър. Моят фритюрник си има реле, което спомага достигането на нужната температура.
  • Фритирам картофките на порции - една много добре пълна шепа е една порция.
     
  • Това правя с цел да имат картофките  достатъчно място в мазнината по време на фритирането, а и температурата на мазнината да не пада под 180 градуса от по-голямото количество картофки.

  • Всяка порция фритирам за 40 секунди. При мен това отмерва фритюрника, или пък смарт-фона.


  • Отново с помощта на решетъчната лъжица или пък с кошничката на фритюрника прецеждам леко фритираните картофки и слагам върху домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина.


  • Оставям картофките много добре да се охладят върху домакинската хартия за около 30 минути.
  • Сега вече е момент, в който решавате дали ще ги замразите или пък веднага ще ги сервирате на масата.
  • Ако веднага ги сервирате на масата идва още едно фритиране на 200 градуса.
  • Всичко се повтаря като при първото фртиране, но сега поне 3 минути или докато получат златист цвят.
  • А тези картофки, които ще бъдат замразявани трябва да са добре охладени.
  • Слагам ги за около един час във фризера, но в табла или тавичка, но без домакинската хартия.

  • След това леко твърдите вече картофки  изсипвам в плик с цип и замразявам дълбоко. На тях не им е нужно да бъдат вакуумирани. 

  • Когато отново ще приготвям тези златни пръстчета не е нужно предварително да размразявам картофките.
  • Загрявам фритюрника до 180 градуса или пък тенджерата с мазнината до 200 градуса.
  • Пускам порции от картофките в горещата мазнина и пържа около 3 минути до златисто оцветяване.

  • Готовите картофки изсипвам в достатъчно голяма купа, посолявам и с подрусване на купата - разбърквам.

Сервирам картофките горещи с майонеза, кетчуп или бургер сос /рецепта тук/. Често помес са и гарнитура за вкусен домашен бургер /рецепта тук/.


Рецептата е авторска и ще  помоля да публикувате линк за връзка с блога, когато я публикувате в социалните групи и медии! Благодаря!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
























Коментари