ТОРТА ФАНТА - Fantakuchen


Отдавна не бях правила торти!
 Но пък имахме празник у дома и аз намерих малко свободно време, за да приготвя тази невероятно вкусна, сочна и красива торта. С нея запълних колекцията от типично немски сладкиши. 
Ако не сте пробвали култовите немски сладкиши много сте пропуснали. Като например  Биненстих - рецептата е тук, Кезекухен - рецепта тук, сладкиш с мак - рецепта тук, ябълков сладкиш - рецепта тук, къртичина - рецепта тук, Дунавски вълни - рецепта тук, Торта Шварцвалд - рецепта тук, Торта Франкфурт - рецепта тук  и много други - търсете тук! Сега е момента да приготвите нещо от типичните немски сладкиши!
Торта Фанта се отличава по това, че блатът е приготвен  с Фанта, което го прави много сочен. Особено сочен става блата, когато престои тортата една нощ в хладилника. Въобще не е нужно да се напоява, както ние обичаме да правим. Кремът е от разбита сметана и заквасена сметана с добавка на мандарини от компот. Декорирах тортата с капаче от желиран натурален сок   -мултивитамин.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:
4 яйца 
300 гр захар
 175 мл олио
175 мл Фанта
300 гр брашно
1 пак. бакпулвер

За крема:
2 малки консерви компот от мандарини
600 гр течна сметана
2 пак. втвърдител за сметана /може и без тях/
600 гр заквасена сметана
1 пак. желатин на прах или 6 листа желатин

За капачето:
250 мл натурален сок - с жълт цвят
1 пак. Tortenguss или 1 с. л. царевично нишесте
2 с. л. захар



Zutaten:

4 Eier
300 g Zucker
2 EL Zucker
175 ml Öl
175 ml Fanta
300 g Mehl
1 Pck. Backpulver
2 Dosen Mandarin
600 g Schlagsahne
2 Pck. Sahnefestiger
600 g Schmand
250 ml Orangensaft
1 Pck. Tortenguss - klar
2 EL Zucker

  • Включвам фурната да загрее предварително на 175 градуса.
  • В купа смесвам яйцата, захарта, олиото и фантата. Разбивам всичко с помощта на миксер до гладка смес.

  • Към яйчената смес добавям на два три пъти предварително смесените брашно и бакпулвер. 



  • Разбърквам за кратко с миксера до получаването на гладко кексово тесто.



  • Изсипвам тестото във форма за торта с диаметър 28 см, която предварително съм намазала с олио и дъното съм покрила с хартия за печене.



  • Изпичам блата за тортата в предварително загрятата на 175 градуса фурна за около 40 минути или до готовност - правя проба с дървена клечка. При набождане на блата, клечката трябва да излиза суха.
  • Изчаквам 5 минути готовия блат да се охлади и тогава изваждам от формата. Отделям внимателно  хартията и оставям да се до охлади.



  • С помощта на конец разделям блата на две части.



  • Изцеждам мандарините от излишния сок.
  • В купа разбивам с тел заквасената сметана /ако използвате миксер, ще стане много течна/.
  • В друга купа течната сметана разбивам с миксер, заедно със захарта и втвърдителя за сметана.


  • Изсипвам мандарините в купата със заквасена сметана като предварително съм отделила 20 бройки за декорация на тортата.


  • Разбърквам за кратко, колкото да се разпределят мандарините навсякъде.
  • Започвам да добавям на няколко пъти разбитата сметана и нежно разбърквам крема.



  • Накисвам желатина с 6 с. л. вода за около 5 минути.


  • Загрявам желатина за кратко на котлона и непрекъснато разбърквам.
  • Когато се втечни желатина, добавям към него две лъжици от сметановата смес.

  • Добавям на тънка струйка към сметановата смес.
  • Около една от двете половини от блата стягам ринга за торта.

  • Намазвам с половината крем.



  • Покривам с втория блат, притискам леко с ръце  и после изсипвам останалия крем. Разнасям и изравнявам.



  • Декорирам с отделените мандарини и оставям в хладилника за около 2 часа да стегне крема.






  • Когато тортата е достатъчно стегнала, приготвям капачето от сок в жълт цвят. Ако нямате пакетче Tortenguss, можете да използвате нишесте или отново желатин. Това е въпрос на Ваше предпочитание.
  • В малка тенджерка смесвам прахчето за желиране и захарта. Заливам с натуралния сок и разбърквам до разтварянето им.

  • Слагам на котлона и бъркам докато сместа заври. Изключвам котлона, но оставям тенджерката още една минута като не спирам бъркането. Когато сместа се сгъсти, отделям от котлона.

  •  Изчаквам минута - две да поизстине и изливам върху тортата.

  • Отново оставям тортата на студено за минимум 1 час, за да стегне жълтото капачето. 
  • Преди да сервирам тортата внимателно отделих ринга. 

Тази сочна и красива торта декорирах с цвят от невен. От моя свекър знам, че невена е ядлив и е подходящ за хора с диабет. Той си похапваше всеки ден по едно цветче за регулиране на кръвната захар. Е, аз само го използвам за декорация. 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






















Коментари