ЛЯТНА МАНДЖА С ПАТЛАДЖАН И ЧУШКИ ПО ШУМЕНСКИ


При нас се върна лятото. А, когато времето се затопли - започвам да мечтая за ястия с много зеленчуци.
В момента разполагах с патладжан, бели чушки /само този цвят имахме в селския магазин/ и много домати. Цената на доматите е много ниска и наблягаме в момента на тяхното консумиране.
Не се чудих много! Знаех какво исках да приготвя. Това ястие се сервира студено и може да замести и салатата,  или пък може да се сервира като гарнитура.
Рецептата е от старите български кулинарни книги и идва от шуменския край. Поради тази причина запазвам и името на ястието.
Като вкус тази лятна манджа напомня имамбаялдъ /рецептата е тук/ и пълнените патладжани /рецептата е тук/
Много ароматно, много вкусно, много българско!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 - 3 патладжана
100 гр брашно за овалване
сол на вкус
3 с. л. олио за пържене за 1 бр. патладжан
7 - 8 пиперки /моите бяха по етикет жълти, за мен - бели на цвят/, но цвета няма значение
4 - 5 домата
5 скилидки чесън
едро смлян черен пипер
шепа ситно нарязан магданоз


  • Измивам и нарязвам напречно на кръгчета, дебели !/2 см патладжаните.
  • Кръгчетата подреждам върху домакинска хартия и посолявам. Оставям ги така за около 10 минути, за да се освободят от горчивината. Това съм научила от моята майка и го правя винаги, когато приготвям патладжани.

  • Овалвам патладжаните в брашно. 

  • Изпържвам патладжанените кръгчета в предварително загрятото олио от двете страни и до златисто.

  • Готовите патладжанени филийки изваждам върху домакинска хартия за освобождаване от излишната мазнина.

  • Подреждам оцедените патлажани в плитка чиния.
  • Измивам чушките и разрязвам по дължина. Почиствам от семето и посолявам.

  • Изпържвам пиперките от двете страни до златисто в останалото от патладжаните олио.

  • Подреждам изпържевине чушки на дъното на плитка тенджера или дълбок тиган.



  • Нарязвам на кръгчета доматите и ги подреждам върху изпържените пиперки.

  • Посолявам доматите и поръсвам със ситно нарязания чесън.

  • Похлупвам сместа с капак и я оставям на котлона да поври, докато остане на мазнина. На мен ми отнема около 15 минути. Котлонът е на средна мощност.

  • Готовата смес свалям от котлона и оставям да поизстине.
  • Изсипвам сместа върху патладжаните, като внимавам да се запазят цели кръгчетата от червените домати.

Поднасям ястието студено, поръсено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
























Коментари