БУРГЕР - ПИТКИ


Сигурна съм, че много от Вас обичат сами да си приготвят бургерите!
Друго си е да знаеш какво има в тях, а пък и да не им е спестено нищо. Аз имам невероятна рецепта за американски бургери, която ще откриете ето тук. Сега вече добавям и домашно изпечени хлебчета за тях. 
Тези бургер - питки се приготвят бързо. Можете дори да ги приготвите няколко дни, преди да правите бургерите. След като сте ги добре охладили, прибирате в торбичка и замразявате. В деня  за  бургери, просто  вадите питките от фризера и изпичате за 10 - 15 минути във фурната на 150 градуса.
Тези хлебчета се различават по това, че в тестото си имат малко сварени и пасирани картофи, а по време на печенето се издуват като балони.
Невероятни са! Да навиваме ръкавите и да омесим с любов това тесто!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр картофи /да не са много големи на размер/
сол
1 пак. суха мая
150 мл топло прясно мляко
20 гр захар
500 гр брашно
75 гр меко масло
20 гр сусамово семе



  • Обелвам картофите, нарязвам на половина и пускам в подсолена вряща вода. Варя на слаб огън около 25 минути.

  • Готовите картофи пробвам с вилица. Когато ги пробода с вилицата и те се разчупват - готови са.
  • Отцеждам картофите от водата...,

  • ... но връщам в тенджерата и слагам на изключения, но още горещ котлон. Оставям ги за около 1 - 2 минути или докато и последната капчица вода се изпари. През цялото време раздрусвам тенджерата, за да не залепнат за дъното.
  • Намачквам с пресата за картофи и оставям да се охладят.

  • В купа измервам брашното и смесвам с маята, ч. л. сол и захарта.
  • Правя кладенче в средата, чуквам 1 яйце, добавям маслото и само 150 гр от изстиналите и пасирани картофи.
  • Защо само 150 грама от пасираните картофи? Ами една част от грамажа е отпаднал още при беленето на картофите, още една част е отпаднала при тяхното сваряване и после отцеждане. А, за да ни е точна рецептата използваме точен грамаж. Така, че аз измервам 150 грама от пасираните картофи. Остава много малка част от тях в повече. Можете да ги хапнете, както аз направих! И...по-добре да останат, отколкото да не достигнат!
  • Добавям на тънка струйка топлото прясното мляко и меся тестото с миксер - с накрайниците за тесто.

  • Месенето продължава около 3 минути. Можете да добавите и 3 - 5 с. л. вода, ако Ви се стори тестото твърдо. 
  • Тестото трябва да е меко, но да не се лепи по ръцете.

  • Оформям с ръце на топка и покривам със стреч фолио. 
  • Оставям тестото на топло за около 1 час да втаса или докато увеличи двойно обема си.

  • Втасалото тесто изсипвам на дървена плоскост и омесвам за кратко на ръка, като на мен не ми се наложи да набрашнявам плоскостта.
  • Оформих руло от тестото и с помощта на остър нож разделих  на 10 равни парчета. Ако бургерите са по-големи - разделете на 8 бр.



  • Оформих 10 гладки топчета.



  • Разпределих в две тави, защото по време на печене се издуват като балони и не искам да ми се залепят едни за други. Тавите постилам с хартия за печене.
  • Всяка топка притиснах с длан за да стане сплескана.



  • Покрих тавите с кърпи и оставих на топло за около 40 минути питките да втасат.




  • През това време включих фурната да загрее предварително до 200 градуса.
  • Второто яйце разбивам и с него намазвам, но на тънък слой втасалите питки.

  • Поръсвам със сусам.
  • Изпичам една след друга тавите за около 20 минути или до тъмно златист цвят на хлебчетата.

  • Готовите хлебчета охлаждам на решетка.


Ако сте предвидили да приготвяте бургерите в друг ден, приберете охладените питки във фризера.
В деня за бургери изваждате от фризера и веднага слагате в предварително загряла до 150 градуса фурна. Между 10 и 15 минути са нужни на хлебчетата да се размразят и станат отново пухкави.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!













Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
хлебчетата изглеждат перфектно.Непременно ще ги пробвам.Виждала съм в Германия да се продават едни хлебчета с дупка в средата - за пълнене, за пикник.Сигурно твоите така се издуват и могат да се напълнят с пълнеж.
Поздрави и весело лято !
Никола каза…
Изглеждат много апетитно
Petya Argirova каза…
Привет, Елена! Не! Нямат нищо общо с тези за пълнене! Пробвай и ще видиш какво имам в пред вид! Това са си питки за бургер. Поздрави!
Petya Argirova каза…
Благодаря, Никола! Страхотни са! Хубава вечер!