МАЛКИ ПИТКИ ОТ ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО С ПЕСТО В ГЮВЕЧЕТА


Лесни за приготвяне, мекички след изпичане, удобни за съхранение, страхотни на вкус и здравословни!
Това са тези малки питки, омесени от пълнозърнесто брашо и оваляни в песто Дженовезе.
Изпичането им в гювечета ги прави много атрактивни и в същото време остават меки и за на другия ден, ако случайно не се изядат веднага.
Заслужава си да опитате! Със сигурност ще останете много доволни, а гостите Ви впечатлени!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1/2 буркан песто - аз използвах Дженовезе
1 ч. л. инстантен зеленчуков бульон /по Ваше желание можете да замените със сол/
 60 гр краве масло
1 яйце
1 пак. суха мая
250 гр пълнозърнесто брашно
120 мл топло мляко
1 с. л. захар
маргарин за намазване



  • В купа смесвам брашното, бульона, сухата мая и захарта.


  • Правя кладенче и чуквам яйцето.
  • На тънка струйка добавям топлото мляко и разтвореното в него масло като непрекъснато разбърквам.



  • Омесвам меко тесто, което покривам със стреч фолио и оставям да втаса за около 30 минути или докато увеличи двойно обема си.



  • Гювечетата намазвам с маргарин.



  • Втасалато тесто премесвам за кратко и разделям на 20 малки топки.




  • Всяка топка овалвам обилно в песто.



  • Подреждам по 5 топки в гювече.



  • Слагам гювечетата в студената фурна и включвам на 200 градуса.



  • Докато загрее фурната хлебчетата втасват. След достигането на 200 градуса температура, засичам 20 минути.
  • Хлебчетата са готови, когато добият златист цвят.
  • Изваждам от фурната и още топли изваждам върху решетка, за да изстинат. Ако ги оставя в гювечетата има опасност да се овлажнят. Изваждането им е много лесно, ако сте намазали добре гювечетата с маргарин или друга мазнина. После отново връщам в гювечетата.



  • Сервирам хлебчетата с гювечетата, а ако трябва да съхранявам просто похлупвам с капачетата на гювечетата.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!









Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
много интересна идея.Чудесни малки хлебчета при това с песто.Непременно ще ги изпробвам.В момента имам гости от Германия така,че предложението ти идва тъкмо навреме.
Поздрави и весело лято !
Petya Argirova каза…
Благодаря, Елена! Весело лято и на теб!
Люси каза…
Чудесно предложение, Пете! И аз имам такива гювечета, но май гърлото име е много тясно :( за тази цел. Ще опитам! Поздрави и усмивки, мила!
Petya Argirova каза…
Привет, Люси! Със сигурност ще се получат и в твоите гювечета. Топките са много малки и лесно се подреждат, а след изпичането също лесно се делят. Така, че няма проблем! Само пробвай! Прегръдки!