САЛАТА ОТ ЖИТО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ, ДЖОДЖЕН И МАГДАНОЗ


 В момента на пазара по-вкусни са краставиците и доматите и салатата у дома почти всеки ден е Шопска /ако случайно не Ви е позната - рецептата е тук/.  Естествено след тази вкусна салата идват месата печени на скара или някое типично българско ястие.
Понякога, обаче искаме да хапнем нещо по-различно и приготвяме салата, в която има варива или пък майонеза, или пък месо, риба, скариди.
Днес разтоварващата ни вечеря е  салата от  жито със зеленчуци, пресен джоджен и магданоз.
Заслужава си да опитате и Вие!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

125 гр жито /аз купувам порционирано в пликчета за варене/
500 мл зеленчуков бульон
1 червен лук
150 гр моркови
150 гр Селери - зелената част на целината
150 гр чери домати
2 стръка пресен джоджен
2 стръка пресен магдаоз
30 гр маслини
4 с. л. зехтин
черен пипер и сол на вкус
3 с. л. лимонов сок


  • Едно пликче с жито е точно 125 гр и го пускам с пликчето в зеленчуков бульон.  Оставям да къри за около 15 минути или до пълната му готовност. Спазвайте указанията на опаковката.


  • Готовото жито прецеждам много добре от течността. 



  • Оставям житото да се охлади.



  • Загрявам 2 с. л. зехтин в тенджерка и запържвам за 3 минути нарязания на лентички червен лук.



  • Добавям нарязните на кръгчета моркови и нарязаните на ситно стръкове целина - Селери. Задушавам за около 4 минути зеленчуците.



  • Овкусявам зеленчуците със сол и черен пипер.



  • Зелените подправки нарязвам на ситно.



  • Към охладеното жито добавям нарязаните на половина и обезкостени маслини.



  • Добавям към житото задушените зеленчуци и зелените подправки.  



  • Добавям нарязаните на половина чери домати.



  • Овкусявам салатата с 2 с. л. зехтин, сол, черен пипер и лимонов сок.



  • Оставям за кратко салатата да престои на студено и после сервирам. 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари

Elena Dimitrova каза…
Правила съм подобна салата Петя.Използвам жито, булгур, кус- кус, белен ечемик или просо.Чудесна салата се получава - лесна, красива и вкусна.
Поздрави и весело лято !
Petya Argirova каза…
Благодаря! Поздрави и от мен!