БОГАТА БАКЛАВА СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ, ЯДКИ И КАФЯВА ЗАХАР


Ето, че и дойде ред на Богатата  баклава!
 Още като бях в България получих подарък от моята приятелка Краси - турски кори за баклава. Те бяха с голяма трайност и аз просто ги оставих в хладилника. 
При хората с моето хоби е много трудно да приготвят всичко, което са си набелязали. Времето някак си недостига. Пък и нали всичко трябва да бъде изядено, след приготвянето му. Поради тази причина се забавих и с написването на рецептата за тази невероятно вкусна, богата на сушени плодове и ядки и здравословна баклава.
Ще си кажете, как така баклавата може да е здравословна! Ами заменянето на бялата захар с кафява я прави моментално малко по-здравословна от класическата баклава. Аз като цяло не мога да ям баклава, защото винаги ми е била много сладка. Но богатата баклава, която приготвих по идея на моята приятелка Краси - определено ми допадна. Не е така натрапчиво сладка, а сушените плодове я правят много вкусна.
Трябва да опитате рецептата за баклава, която моята приятелка е видяла при Рудолф от 24 Kitchen.
Приготвяла съм много баклави. Можете да видите рецептата за баклавата на баба Руска ето тук, а също така рецептата за ориенталската баклава - ето тук и рецептата за много лесна баклава - ето тук. Надявам се все някоя от всичките тези рецепти да Ви допадне и стане любима на Вашите близки!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

100 гр сушени кайсии
100 гр сушени смокини
100 гр сушени сини сливи
100 гр смлени на едро орехови ядки
100 гр смлени на едро лешникови ядки
25 гр шам фъстък за декорация
250 гр краве масло или друга мазнина по Ваше предпочитание
1 пак фини кори за баклава или баница около 500 гр
1 ч. ч. кафява захар
1 ч. ч. вода
сокът на 1/2 лимон
настърганата кора на 1 лимон

Чашата, която аз използвам за измерване е с вместимост 200 мл


  • Изберете си подходяща тавичка, в която ще приготвяте баклавата. Моята е с размер 30х30 см. Така по-лесно нарязах баклавата на квадрати после, а друг вид нарязване за кръгла тава можете да видите при рецептата за Ориенталска баклава - ето тук
  • .Разтопих маслото на микровълнова фурна - така по-лесно го нанасям с четка върху корите.
  • Нарязах всички сушени плодове на ситно.

  • Моите кори за баклава бяха турски и с грамаж 800 гр. Поради тази причина ми останаха кори и за една наложена баница - рецепта ето тук.



  • Разделих така корите, че да ми се получат 2 х 15 бр. Това вече зависи от тавата, която ще използвате. Гледайте да не е много голяма на размер. Моята е 30 х 30 см.
  • Подреждам 15 бр от корите в намазнената предварително тава, като между всяка кора мажа също с разтопеното масло.



  • Върху 15 - тата кора разпределям сушените плодове.



  • Върху плодовете наръсвам с едро начуканите ядки.



  • Включвам фурната да загрее на 160 градуса.
  • Подреждам останалите 15 кори, като отново мажа с разтопено масло между тях.



  • Нарязвам баклавата на еднакви по размер квадрати.



  • Изпичам баклавата за около 35 минути до златисто в предварително загрятата до 160 градуса фурна.
  • Изваждам готовата баклава и оставям хубаво да се охлади.
  • През това време сварявам водата, захарта, лимоновия сок и кората на лимона. Оставям сиропът да се редуцира на слаб котлон около 10 минути. 

  • С помощта на черпак заливам баклавата като се старая навсякъде да има от горещия захарен сироп. Не забравяйте, че баклавата трябва да е много добре охладена. Аз винаги заливам студена баклава с горещ сироп. Така съм се научила от моята свекърва - баба Руска.
  • За някои от Вас може да се стори напояването с това количество сироп за много недостатъчно. Вие винаги можете да увеличите количеството на сиропа, но спазвайте пропорциите 1:1 вода и кафява захар. Както и по-горе писах ние не обичаме силно сладките десерти и този сироп е напълно достатъчен за нашите вкусове. Плодовете дават също допълнителна сочност на баклавата. 



  • Декорирам готовата баклава с шам фъстък и охлаждам. 



Приготвена по този начин баклавата е много вкусна и ненатрапчиво сладка!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!











Коментари

Elena Dimitrova каза…
Много рядко правя баклава, но тази ще я пробвам.Всички избягваме у дома всякакви сладкиши с много захар.Но сушените плодове са чудесна алтернатива при приготвяне на баклава.
Поздрави и лека седмица Петя !
Petya Argirova каза…
Наистина баклавата по този начин е много лека за похапване! Поздрави!