СТУДЕНА ПАНИЧКА С МЪТЕНИЦА И КРАСТАВИЦИ


Топлото време винаги ми напомня колко вкусен е тараторът. Но пък днес нямах българско кисело мляко /него сама си квася/ и разполагах само с мътеница.
Тук във всеки магазин може да се купи Buttermilch или мътеница. Мътеницата се получава  при домашното приготвяне на маслото. Тази напитка е подобна на айрана, но има по-гъста консистенция и по-голяма масленост. Прясната мътеница има леко сладък вкус. В миналото се е консумирала много, а сега в България е изместена от  айранът. 
Точно тази напитка ме накара да приготвя и една малко по-различна студена супа с краставици!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 краставица
3 стръка зелен лук
1 скилидка чесън
500 мл мътеница
100 гр заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. прясно изцеден сок от лимон
1 ч. л. захар
4 стръка босилек



  • Измитата краставица обелвам, разполовявам по дължина и с помощта на чаена лъжичка махам семето.
  • Четвърт от краставицата разполовявам още веднъж по дължина и нарязвам на тънки шайби. Отделям ги за декорация.

  • Останалата краставица нарязвам на кубчета.

  • Лукът почиствам и нарязвам на колелца.

  • Скилидката чесън обелвам.
  • В миксер или блендер слагам всичкия чесън, зеления лук без една малка част за декориране, кубчетата краставица, мътеницата, сметаната, сол, черен пипер, захарта и част от босилека. Няколко листенца от него оставям за декориране. Пюрирам всичко.
  • Пробвам на вкус и евентуално доовкусявам.
  • Готовата супа оставям за около 2 часа на студено в хладилника.

  • През това време приготвям от нарязана на филии франзела - хрупкави филийки.
  • В тиган загрявам 50 гр масло и 2 с. л. олио. Изпържвам филийките за кратко от двете страни и подправям с морска сол и едро смлян лют червен пипер.
  • Сервирам студената паничка със супа декорирана с кръгчетата зелен лук, шайбите краставица и листенца от босилека. 

  • А хрупкавите филийки допълват невероятния вкус на супата!

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!













Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
днес мътеница в България не се използва, мисля,че преди години се е правило много домашно масло и затова е имало и хубава мътеница.С моята баба сме правили домашно масло и знам за какво става въпрос.Мътеницата се отделя при избиване на маслото и няма нищо общо с айряна.Чудесна, много идейна супа се е получилла.Интересна и много вкусна.
Поздрави !
Petya Argirova каза…
Голяма грешка, че не се използва. Трябва да проверя в Лидл, когато съм в БГ. В Германия мътеница се продава навсякъде и е много използвана за ястия и сладкиши. Прегръдки