ПЪЛНЕНИ ГЪБИ ПО ШОПСКИ ПЕЧЕНИ НА СКАРАТА


Лято е! 
Това означава - редовно палене на скарата!
Днес гарнитурата към пържолките по шопски /рецептата е тук/ бяха тези пълнени гъби. Тях също приготвихме на скарата, но в този специален тиган за барбекю. Така няма опасност гъбките да изпадат между решетките. Ако не разполагате с този тиган, нанизвате гъбите на шишчета. Така е много лесно изпичането им.
А защо са по шопски? Ами идеята ми дойде от сиренето по шопски! 
Как точно се пълнят гъбите по шопски ще разберете в рецептата!
Нека да е лято!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр кафяви или бели гъби печурки с еднаква големина
1 стрък пресен лук
100 гр краве сирене
1 домат
сол, черен пипер, бибер - опушен лют червен пипер на вкус
50 мл олио
пресни подправки от градината - с каквито разполагате /моите са магданоз и джоджен/


  • Първо паля скарата, особено ако е на дървени въглища. Нужно е време, за да загрее достатъчно.
  • Измивам гъбите и отделям пънчетата. Това количество гъби е напълно достатъчно за големината на тигана.
  • По-лесно е, когато гъбите са горе - долу еднакъв размер.


  • Подправям гъбите, като за удобство ги изсипвам в купа.
  • Поръсвам ги със сол, черен пипер и бибер по наш вкус. 
  • Заливам с олиото и разбърквам добре, за да се овкусят всички гъби.



  • В друга купа натрошавам сиренето и смесвам с нарязаните на ситно домат, лук и зелени подправки. Разбърквам.



  • Слагам тигана върху решетката и когато загрее добре подреждам гъбите, но с отвора надолу. Печенето на гъбите по този начин продължава около 7 - 8 минути или докато получат цвят.



  • Когато перценя, че гъбите са готови от едната страна обръщам с помощта на щипки.



  • С чаена лъжица разпределям плънката равномерно в гъбите.

  • Изпичам гъбите за още около 10 минути.

  • Готовите гъби сервирам на масата, заедно с тигана и върху желязната стойка на сач. Но тъй като тигана е с дупки и има опасност мазнината от гъбите да изгори някой или пък да се разтече върху масата, постилам първо двойно алуминиево фолио.

Сервирам гъбите по шопски без допълнителна декорация, защото те имат достатъчно цвят.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




















Коментари

ani kun каза…
За гъбите нищо не мога да кажа, преди да ги опитам,ноо тиганаа..влюбих се в този тиган. Къде ги продават?
Elena Dimitrova каза…
Петя,
чудесно предложение, красиво и много елегантно поднесени гъби.Имаше подобни тигани в Кауфланд, но лично аз нямам подобен.Трябва да пробвам да пека продукти и по този интиресен начин на скара.
Поздрави !
Petya Argirova каза…
Здравейте, ani kun! Този тиган на мен ми е подарък от Метро, тъй като бях наградена миналата година от Блоговодител. Тиганът е от серията на Джейми Оливър и може да се купи във всички магазини за качествени тенджери и тигани. Аз живея в Германия и го виждам много често. За България ще препоръчам да потърсите в моловете, където има магазини за маркови тенджери и посуда! Успех!
Petya Argirova каза…
Привет, Елена! Гъбите са невероятно вкусни! А тиганчето ми върши страхотна работа. В него приготвям всички видове зеленчуци на скарата. Така те не изпадат между решетките. А аз много обичам зеленчуци на скара! Ако обичате у вас често да палите барбекюто - потърси и си купи! Но, ако това е рядкост - не си заслужава да ти пълни шкафовете! Прегръдки!
ani kun каза…
Благодаря за информацията, Петя!