ОСНОВНА РЕЦЕПТА ЗА ПАНДИШПАНОВ БЛАТ И СВЕЖО РУЛО С ЯГОДИ


Още като дете започнах да приготвям този пандишпанов блат. Моята майка много държеше дъшеричката й да умее от рано  да прави различни сладкиши. Точно затова съм й много благодарна. Не станах нито голям сладкар, нито голям готвач, но пък получих невероятно добра основа за една добра домакиня. Благодарна съм на моята майка, че ме научи на много от дребните детайли в кулинарията!
Днес ще запозная и Вас с тази много лесна основна рецепта за пандишпанов блат, който пък се използва за много от тортите и рулата.
Аз реших, че днешното пандишпаново руло ще бъде с тези вкусни ягоди! Сега им е сезонът при нас! А невероятно лекия крем от извара, сметана и ягоди прави това руло свежо, сочно и много вкусно!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За пандишпановия блат:

5 яйца
125 гр захар
1 пак. ванилова захар
настърганата кора на 1 лимон
125 гр брашно

2 с. л. захар за поръсване на кърпата

За ягодовия крем:

300 гр ягоди
2 с. л. сироп от бъз
1 с. л. сок от лимон
250 гр извара /аз купувам немска от Лидл, защото е много фина и пухкава/
50 гр захар
200 гр течна сметана /може и растителна/
1 пак. втвърдител за сметана /от Лидл или Кауфланд/
пудра захар
100 гр ягоди за декорация



Направата на пандишпанов блат не е страшна, особено ако знаете стъпките.
Тези пропорции за пандишпанов блат са достатъчни за една торта или едно руло. Разликата е, че тестото за тортата изпичате във форма с диаметър 24 см, а за рулото използвате тавата от фурната.


  • Тавата от фурната или пък формата за торта намазвам с олио и постилам с хартия за печене.



  • Включвам фурната на 180 градуса /160 градуса с вентилатор/ за блата за торта или пък на 200 градуса /180 градуса с вентилатор/ за блата за руло да загрее предварително.
  • Разделям в две отделни купи белтъците от жълтъците. Много е важно купата за белтъците да е напълно суха.

  • Аз винаги разбивам първо белтъците, за да не се налага да измивам накрайниците на миксера.
  • Започвам разбиването на белтъците с миксера на минимална степен на мощност и постепенно увеличавам мощността. Белтъците първо стават на пяна, а после постепенно започват да побеляват и да се сгъстяват.
  • След побеляването на белтъците започвам много бавно и много по малко да добавям 40 гр от захарта. Ако добавите захарта на един път има вероятност да не Ви станат белтъците на сняг, а да останат течни.

  • В купата със жълтъци добавям останалите 85 грама от захарта, ваниловата захар и кората от лимона. Разбивам с миксера до пълното побеляване на жълтъците и получаването на пухкав крем.

  • До тук и с разбиването с миксер.
  • Сега започвам да добавям по малко от брашното и редувам с добавяне по малко от разбитите белтъци.

  • Разбъркването е бавно и с тел за разбиване.

  • Ако изпълните тези стъпки правилно купата Ви се напълва с пухкава маса.

  • Изсипвам масата или във формата за торта, или в тавичката на фурната. Подравнявам и слагам в предварително загрятата фурна.

  • Времето за печене на пандишпанов блат за торта е 35 минути, а на блат за пандишпаново руло е 10 минути.
  • Златистия на цвят блат изваждам от фурната и веднага изваждам от формата.
  • Блата за рулото обръщам върху чиста и напръскана със студена вода кухненска кърпа, върху която предварително съм наръсила 2 с. л. захар.
  • Хартията върху която е печен блата леко намазвам със студена вода и много внимателно отделям от блата.

  • Постилам една нова хартия за печене върху топлия блат и завивам с помощта на кърпата на руло. Оставям добре да се охлади.
  • Ако не изпълните тези стъпки докато пандишпановият блат за рулото е топъл има опасност той да се втвърди след охлаждането и да се начупи при навиването му на руло.

  • Докато пандишпановият блат изстива, аз си приготвям сочния ягодов крем.
  • Измивам и почиствам ягодите.
  • 50 гр от ягодите, заедно със сиропа от бъз пюрирам в блендера.

  • Останалите ягоди нарязвам на много малки кубчета и поръсвам със сока от лимон.

  • В купа смесвам изварата, захарта и пюрето от ягоди. Разбърквам с тел.
  • В друга купа разбивам с помощта на миксер сметаната с втвърдителя за сметана. Ако използвате растителна сметана, втвърдител не Ви е нужен.
  • Смесвам изварено-ягодовата смес с пухкавата сметана и много нежно разбърквам с тел.
  • Добавям парченцата ягоди и отново леко разбърквам. Важното е да се получи пухкав крем.
  • Развивам изстиналото руло върху кухненска кърпа , отделям хартията за печене и нанасям равномерно крема, като от четирите края на блата оставям около 2 см свободни от крем. 

  • С помощта на кърпата или пък хартия за печене, навивам рулото.



  • Оставям рулото на студено за около 60 миути или докато дойде време за сервиране.
  • Преди сервирането поръсвам рулото обилно с пудра захар и гарнирам със свежи ягоди.

  • Всяко парче е с дебелина около 3 см.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!































Коментари