ОБЛАЧЕТА ОТ ВАРЕНО ТЕСТО С ЯГОДОВ КРЕМ


Отново е време за ягоди! 
Този малък червен плод е любим на всички, а в края на месец май започваме масово да му се наслаждаваме.
По време на отпуската ми в България посетих и Годишните награди на Блоговодител, където Ухае на...беше номиниран блог в три категории. Е, тази година не бяхме измежду наградените, но пък се прибрах с много нови приятели и страхотни впечатления.
Тук е мястото да благодаря на всички читатели на Ухае на..., които отделиха от свободното си време и гласуваха за мен! 
Бъдете здрави и се забавлявайте в кухнята! 
Предстоят ни още много вкусни забавления!
Благодаря на Иво и Илиян, че отделят толкова много от свободното си време, за да съберат на едно място най-добрите кулинарни блогъри. Успяват да ни запознаят помежду ни и ни стимулират за все повече усъвършенстване в посоката, която сме поели.
Щастлива съм, че най-после се запознах на живо със сладката и неповторима Люси от Lusi´s World of Artcraft, Христинка и нейния съпруг от Животът може да е вкусен, Здравка Зиче от Черпак с мерак и още много, много добри кулинарни блогъри! 
Благодаря и на всички спонсори, които ме изпратиха с пълни торби с подаръци. Този път успях доста от тези подаръци да пренеса с мен в Германия и сега им се наслаждавам приготвяйки невероятни вкуснотийки!







Аз нарекох тези сладки  облачета, защото ми е трудно да преведа от немски тяхното наименование "вятърни торбички" - Windbeutel. В България често се среща и думата профитероли за тези сладки от варено тесто, които след изпичането си са пълни с въздух. 
Не ги наричам еклер, защото еклерът за мен има продълговата форма иначе е от същото тесто.
Ние вече сме приготвяли подобни сладки, а именно ефектните Лебеди от варено тесто, чиято рецепта ще откриете ето тук. Принципът е същия! Само кремът, с който днес напълних моите облачета е от пресни ягоди.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

50 гр маслло
щипка сол
150 гр брашно
3 яйца
200 гр ягоди
200 гр заквасена сметана
200 мл прясно мляко
100 гр конфитюр от ягоди
пудра захар за поръсване
1 пак. крем Оле с вкус на ягоди
Благодаря на Dr.Oetker за пълната торбичка с техни продукти, които наистина ще използвам с голяма любов!



  • В тенджерка сварявам 250 мл вода, щипка сол и маслото.

  • Изключвам котлона и започвам към врящата вода да добавям малко по малко брашното и да бъркам непрекъснато.


  • Бъркам до събирането на тестото на топка около лъжицата. Тестото трябва да е гладко, без топченца.

  • Оставям тестото на една страна да поизстине.
  • Включвам фурната да загрее до 175 градуса.
  • Към леко охладеното тесто започвам да добавям едно по едно яйцата и разбърквам интензивно до пълното им усвояване и получаването на меко тесто.

  • Тестото изсипвам в шприц-торбичка и върху тавичка покрита с хартия за печене шприцвам от 12 до 16 малки розички или туфички. Може да се сипват и със супена лъжица. 

  • Слагам тавата в предварително загрялата до 175 грдуса фурна и пека около 20 минути, но не отварям въобще фурната. Всяко едно отваряне може да повлияе на облачетата и те да спаднат. 
  • След 20 минути изключвам фурната и продължавам да не я отварям. Оставям облачетата за още 15 минути във фурната или докато леко поизстинат. Така предотвратявам рязкото им спадане, след изваждането от фурната.
  • Когато извадя сладките, изчаквам още малко или докато напълно изстинат.
  • След това с остър нож отделям капаче и тогава се вижда как облачетата са кухи от вътре. 

  • Ягодите измивам и нарязвам в блендера. Пасирам заедно с конфитюра. С пасатора ми беше малко трудно да пасирам ягодите.

  • Добавих към ягодовото пюре сметаната и прясното мляко и разбих.

  • Изсипах сухата смес на крем Оле и разбих всичко с миксер до получаването на пухкав крем.
  • С помощта на шприц разпределих крема в кухата вътрешност на облачетата.


  • Похлупих облачетата с капачетата и поръсих обилно с пудра захар преди сервирането им.

Нека се порадваме на периода на вкусните ягоди и си приготвим неустоимите ягодови облачета от варено тесто!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
























Коментари