Translate

четвъртък, 6 април 2017 г.

МНОГО ЛЕСНИ БАНАНОВИ ЕКЛЕРИ С ШОКОЛАД



Днес ще имам гости. 
Компанията ще бъде доста шарена и с представители на много националности.
И за да ги впечатля и да не губя много време в кухнята реших да правя мешана скара. Типично по български, а и получихме колетче с оригинални български кебапчета и кюфтета! Гарнитурата ще са пресни картофки с копър и чесън /рецепта тук/ и лютеница /рецепта ето тук/ с боб и пресен лук. Точно както си трябва.
Е, ще има непознатата за тях и любима за нас великденска салата /рецептата ето тук/ и за предястие суфле от спанак - рецептата е тук.
Но десертът!
Десертът ще е нещо много нежно, не наситено сладко, нетипично българско! 
Десертът ще е доста неочакван!
Комбинацията от бишкоти, банани и много шоколад го прави невероятно изискан и лесен за приготвяне. Нужно е само да следвате стъпките, описани по-долу!
Да се захващаме за работа и да видим тези вкусни еклери с банан и шоколад!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 8 БР.

2 банана
8 бишкота
300 мл течна сметана или прясно мляко
1 пак. крем Парадис на Др. Йоткер /заменя се и с Оле - крем без варене/
200 гр млечен шоколад
50 гр бял шоколад
50 гр черен шоколад
4 ч. л. олио
2 ч. л. нес кафе
1/2 ч. чаша вода
2 ч. л. захар


  • Започнах от крема, за да може да се охлади за около 15 минути в хладилника.
  • В купа изсипах сметаната и сухата смес на Парадис крема. Разбърках с миксер около 2 - 3 минути или докато се сгъсти. 



  • Готовото кремче оставих на студено в хладилника.



  • В купичка смесих топлата вода с кафето и захарта. Разбърках до разтварянето им.

  • Подредих бишкотите върху решетка, като е нужно захарната им страна да е отгоре, за да не се обръщат от тежестта на банана.
  • Полях всяка бишкота от край до край с една чаена лъжица от кафето.


  • Изстудения крем изсипах в торбичката на шприца и върху всяка бишкота шприцвах от край до край. Можете да използвате и най-обикновена найлонова торбичка. Не е нужен и накрайник. Важното е да се разпредели равномерно крем по дължина на бисквитата.


  • Няма значение какъв вид има крема след шприцването. Важното е да Ви е лесно и нанасянето му върху бишкотите.



  • Всеки банан разрязах на половина и после разполових всяка половинка. Така получих точно осем парчета, които се постарах да са с размер на бишкотите. Не бива да са по-дълги или по-широки.
  • Върху всеки крем залепих и по една четвъртина от банана.



  • Излишния крем от притискането на банана загладих с нож. Взимам всеки еклер с ръка, но много внимателно и размазвах.

  • Начупих млечния шоколад в купичка и разтопих в микровълновата за около 5 минути на 50 % от мощността й.



  • Разбърках много добре с пластмасова лъжичка, добавих и две чаени лъжица олио. Получих гладък и течен млечен шоколад.



  • С помощта на лъжичка полях обилно банановите еклери. Стараех се да са напълно покрити с шоколад. 

  • Оставих излишното количество шоколад да се стече върху хартията за печене, която бях постлала под решетката.

  • Изчаках десетина минути да стегне шоколадът и разтопих бял шоколад по същия начин в микровълновата фурна. Добавих една чаена лъжичка олио и разбърках.

  • Изсипах течния шоколад в малко шишенце за декорации на торти, но спокойно можете и да си направите фунийка от хартия за печене или пък да го изсипете в найлонова торбичка.
  • По този начин направих множество тънки бели линии върху еклерите.

  • Докато белият шоколад стягаше дойде ред да разтопя в микровълновата и черния шоколад. Процедурата е същата като с белия.
  • С черния шоколад направих също множество черти за декоарция върху еклерите.

  • Оставих еклерите на студено и върху решетката да се стегне напълно шоколадът.

  • От останалия сметанов Парадис крем шприцовах в чашки за сервиране и декорирах с натрошена бишкота. Така получих бонус десерт за нас.

  • Шоколадът от заливането на бишкотите изчаках да се стегне и с него декорирах кремчето, а останалото количество прибрах в кутия за следващ сладкиш. По този начин не ми е жал за отцедилото се количество шоколад .

  • Когато прецених, че еклерите са достатъчно стегнали използвах хартийки за мъфини и ги подготвих за красивото им сервиране.

Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 
Благодаря на всички Вас!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




































Публикуване на коментар