Translate

неделя, 2 април 2017 г.

АГНЕШКИ ДЖОЛАНЧЕТА С ОРИЗ


Днес отново се позабавлявах в кухнята! 
Първо приготвих много вкусен, лесен и на конци козунак с локум. Рецептата за него ще намерите ето тук.
После реших, че на това вкусно козуначе му е нужно допълнение. 
Направих невероятно вкусни агнешки джоланчета с бял ориз, както ние си го обичаме в глинената тенджера.
Разликата между рецептата за агнешки котлети с бял ориз и тази е, че тук джоланчетата реших първо да запечатам в тигана. Така те получиха невероятен цвят.
Подробности, обаче ще прочетете в самата рецепта!
Да се захващаме за работа!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. агнешки джоланчета с общо тегло около 800 гр.
1 глава кромид лук или 2 стръка пресен лук
2 моркова
1 шепа шарен пипер
3 - 4 с. л. олио или друга мазнина по Ваш избор
много пресен джоджен
смлян черен пипер на вкус
сол на вкус
1 чаша ориз /моята е с вместимост 150 мл./
2 или 3 чаши зеленчуков бульон, това зависи от вида ориз /според указанията на опаковката му/




  • Измих джоланчетата и поставих в купа. Много добре поръсих с прясно смлян черен пипер и залях с 2 с. л. от мазнината. Оставих в хладилника за около час.

  • В тиган загрях останалата мазнина и изпържих джоланчетата до златисто от всички страни.

  • Старая се да не ги обръщам с вилица, за да запазя соковете им.

  • През това време включих фурната да загрее до 150 градуса и сложих празния гювеч също да се затопли. Винаги се страхувам, че ако сложа горещото месо в студения гювеч, то  той може да се спука.
  • В затопления гювеч поставих двете джоланчета.

  • В мазнината от джоланчетата сипах около 50 мл от бульона и задуших ситно нарязания кромид лук и морковите.

  • Добавих шепа шарен пипер на зърна...

  • и ситно нарязан пресен джоджен. Посолих на вкус и изсипах всичко при джоланите.

  • Върнах похлупения гювеч във фурната и увеличих градусите на 200. 
  • Оставих ястието във фурната около час. Пробвах месото на готовност.
  • Добавих измития ориз и според указанията на опаковката, добавих и бульон. 
  • Върнах ястието във фурната за още около 40 минути.
  • Изваждам гювеча от фурната и оставям още около 10 минути, за да поеме оризът останалото количество вода и чак тогава сервирам.

  • Сервирам джолана в средата на чинията, а около него оформям венец от белия ориз. Поръсвам обилно със ситно нарязан пресен джоджен.

Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 
Благодаря на всички Вас!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!













Публикуване на коментар