Translate

четвъртък, 13 април 2017 г.

СЛАДКА ПОГАЧА ЗА БЕБЕ


Не един път съм споделяла с Вас, мили читатели, че много обичам да меся пити и погачи.
. А сега ми се падна честта да правя сладка погача за моя трети внук. 
Погачата ще е в края на април, но аз имах нужда да направя една проба. 
Много нормални погачи съм омесила /рецепта тук/ и много козунаци съм омесила /рецепта тук/. Но точно сладка погача - не бях правила. 
Тази, която виждате на снимката е само пробна. Дори оформянето й беше  доста набързичко. Но все пак ще го споделя с Вас, защото е много лесно, интересно и удобно за разчупване!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ДЪЛБОКА ТАВА С РАЗМЕР 28 СМ

750 гр брашно
1 пак. суха мая
125 гр кисело мляко
125 гр прясно мляко
125 гр масло
50 гр захар и 1 с. л.
1/2 ч. л. сода 
щипка сол
4 яйца
сусам за поръсване

  • В купата на миксера сипах брашното, солта, супената лъжица захар и маята. Разбърках и направих кладенче.

  • В кладенчето чукнах трите яйца и белтъка на четвъртото.

  • Затоплям съвсем за кратко киселото мляко в микровълновата и разтварям содата в него. Добавям към яйцата и продължавам да бъркам с миксера и накрайниците за тесто.



  • Смесих прясното мляко и останалата захар и затоплих на микровълновата фурна. Захарта трябва да се разтопи, а топлината на млякото определям с малкия пръст. Когато го потопя и броя до 5, ако топлината е търпима - готово е!




  • Добавям топлото и подсладено прясно мляко към яйцата. Продължавам бъркането с миксера.


  • Разтопявам маслото на микровълновата фурна и добавям само половината количество към тестото. Другата половина ще добавя по-късно.

  • Продължавам месенето с миксер до пълното усвояване на брашното и до събирането на тестото на топка.
  • Тогава малко по малко добавям още от маслото. В купичката си оставям само около 1 с. л. от него за по-късно.
  • Получава се меко, пухкаво, въздушно тесто. 

  • Оформям тестото на топка, покривам с фолио за свежо съхранение и оставям на най-топлото място в стаята да втаса за около 30 - 40 минути. Това време е различно, според стайната температура. Важното е тестото да удвои обема си!

  • Намазвам тавата за печене с олио и покривам с хартия за печене.

  • Втасалото тесто разделям на две части.

  • Всяка част разстилам с пръсти на дебела кора. Намазвам едната кора с останалото масло и отгоре слагам втората кора. 

  • С помощта на точилка разточвам тази двойна кора на една кора с дебелина около 1 см.
  • С чаша /диаметър 6 см/ изрязвам кръгчета.



  • Всяко кръгче сгъвм на половина, а връхчетата на получилата се месечинка събирам и леко притискам.



  • Подреждам така оформилите се листа на цветя в тавата плътно едно до друго. Моите се получиха с няколко в повече и ги подредих в средата. Така средата получи повече обем. Но е по-добре всичките тези цветчета да са плътно подредени на един ред. След изпичането питката прилича на едно голямо цвете.


  • Покрих питката с кърпа и оставих за около 15 минути на топло място леко да увеличи обема си.
  • Намазах с разбития с малко олио жълтък и поръсих със сусам.


  • После сложих питката в студена фурна и включих на 200 градуса.
  • Моята питка се пече около 45 минути. Наложи се да отида да пазарувам. Когато се върнах погачата беше готово, дори леко по-тъмна от нужното. 
  • Готовата питка оставих за около 10 минути да изстива в тавата и после извадих върху решетка, като отделих и хартията.

Получи се невероятно красива, вкусна, пухкава и на конци сладка погача. Тренировката беше успешна!


Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 

Благодаря на всички Вас!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





























Публикуване на коментар