РОЗОВО ХЛЕБЧЕ С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО - Rote Bete Brot


Тази публикация е специална за мен! 
Вчера  разбрах, че моето скромно тефтерче с рецепти - Ухае на...е отново с три номинации в Годишните награди на БЛОГОВОДИТЕЛ!
Няма как да Ви опиша колко съм горда! 
Споделям с Вас това мое вълнение и казвам голямо БЛАГОДАРЯ на Илиян и Иво от БЛОГОВОДИТЕЛ, както и голямо БЛАГОДАРЯ на всички читатели на Ухае на... Без Вас нямаше да имам този голям стимул да продължавам да пиша рецепти си!
По този повод приготвих бърз розов обяд. Розов хляб и кисело зеле с розов боб и розово беконче! 
Странен на вид, но вкусен е този розов хляб. 
И понеже е само един мой експеримент, го приготвих страхливо  с много малко червено цвекло. Следващият път ще бъде с повече червено цвекло и дори с парченцата от зеленчука. Така, че очаквайте подмяна на снимките с още по-розови! 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 30 Х 10 СМ:

1 бр червено цвекло /вакуумирано/
500 гр брашно
1 пак. суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 яйце
50 гр мсло
300 мл прясно мляко


Уважаеми читатели, 
можете вече да гласувате на специалния за това сайт на Блоговодител - ето тук!
Ще разчитам на Вашата подкрепа!


  • За да си спестя време, аз купих червеното цвекло полу-готово. Може да се намери в Лидл и Кауфланд на щанда за зеленчуци. Не използвам цвекло от буркан, за да не направи хлябът с кисел вкус. За направата на едно хлебче днес използвах един брой, но следващият път ще увелича бройката.

  • Настъргах цвеклото в млякото и сложих на котлона да се загрее, но не да завира.

  • После пасирах с пасатора и оставих да се охлади до температура търпима от потопен пръст.

  • Днес прецедих млякото от по-едрите парченца останали, след пасирането. Следващ път обаче ще добавя цялото пюре от червено цвекло - с парченцата. Така цветът ще е още по-наситен.

  • В купата на миксера смесих брашното с маята, солта и захарта. Направих кладенче и чукнах яйцето. Разбърквах с миксера и добавях на струйка разтопеното масло.


  • Добавих 250 мл от розовото мляко и разбърквах тестото като смених накрайниците с тези за месене.


  • Месенето с миксер продължава до пълното усвояване на брашното и получаването на топка от тесто. 

  • Доомесвам леко на ръка, оформям на топка, покривам със стреч фолио и оставям на топло за около 40 минути или докато увеличи двойно обема си.

  • Втасалото тесто изваждам на Не набрашнена плоскост и омесвам съвсем за кратко и нежно.

  • Оформям като хлебче и слагам в намазнената форма.

  • Покривам с кърпа и оставям отново за около 30 минути да увеличи обема си. 
  • Загрявам фурната до 200 градуса предварително.
  • Втасалото хлебче набождам с шиш на много места.

  • Слагам хлебчето в загрятата фурна и слагам и тава с вода на дъното на фурната.

  • Печенето продължава около 50 минути.
  • Готовото хлебче веднага намазвам със студена вода.оставям за 5 минути във формата и после изваждам върху решетка до пълното му изстиване.

След като можем да правим бяло хлебче - рецептата тук,  жълто хлебче - рецептата тук, безглютеново хлебче - рецепта тук защо да не направим и розово хлебче?!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
































0