ТОРТА "ДЪНДИ"


Много отдавна се канех да приготвя торта "Дънди"! 
Тове е един ирландски, или пък шотландски  сладкиш. И аз вече се обърках. Тук - в Германия е известен като ирландски, но като попитах Гугъл се оказа, че е шотландски сладкиш. 
Но какъвто и да е - вкусен е и идва все от този край на Европа!
Тази кексова торта е направена с много мед, масло, стафиди, сушени американски боровинки, захаросани кори от портокал и лимон и задължителните белени бадеми. А...да не забравя! Има и уиски!
Вкусът му е запомнящ се! И можете да го опитате навсякъде в Обединеното Кралство!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


Ще давам продуктите за форма с диаметър 20 см, а в скобите за форма с диаметър 24 см.

120 гр стафиди /200 гр/
80 гр сушени американски боровинки /125 гр/
50 гр нарязани на ситно захаросани кори от портокал /100 гр/
50 гр нарязани на ситно захаросани кори от лимон /100 гр/
60 мл уиски /125 мл уиски/
120 мл гореща вода /200 мл/
60 гр белени бадеми /100 гр/
60 гр белени и нарязани на люспи бадеми /100 гр/
160 гр меко масло /250 гр/
160 гр мед /250 гр/
щипка сол
50 гр марципан /70 гр/
4 яйца /6 бр/
260 гр брашно /350 гр/
1 ч. л. бакпулвер /2 ч. л./
50 гр. конфитюр от кайсии /70 гр/



  • В купичка изсипвам стафидите и боровинките. Заливам ги с уиски и гореща вода. Разбърквам и оставям за 1 час да се напоят.



  • В купата на миксера смесвам мекото масло, накъсания марципан /може и без него/, щипката сол и течния мед. 
  • Бъркам с миксера на максимална мощност до получаването на гладък крем.




  • Добавям първото яйце и разбивам отново с миксера. После добавям второто яйце и отново разбивам. Така продължавам до усвояването на всичките яйца и получаването на хубав крем.



  • Смесвам брашното с бакпулвера и го пресявам при крема. Разбивам за кратко с миксера.



  • Прибавям към масления крем захаросаните корички и разбърквам с шпатулата до пълното им размесване. 



  • Прецеждам стафидите от излишната течност и също добавям към кексовото тесто. Течността от прецеждането, обаче запазвам.



  • Най-накрая добавям нарязаните на люспи бадеми. Разбърквам добре.



  • Включвам фурната да загрее до 160 градуса.
  • Фрмата за торта намазвам обилно с мазнина. Това помага на хартията за печене да залепне плътно за формата. Отрязвам хартия за дъното и после залепвам и хартиени ленти по стените на формата като ги оставям и с около 2 см по-високи от самата форма.

  • Изсипвам тестото във формата и заглаждам.




  • Подреждам в кръг и по цялата повърхност целите обелени бадеми.



  • Сладкишът се пече 2 часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Аз го слагам на първото ниво от долу на горе. 
  • След първия час, обаче започнах да следя слдкиша. Всяка фурна пече различно. Пробвайте от време на време с дървена клечка, когато сладкишът потъмнее и клечката излиза суха - готов е!



  • Готовия сладкиш изваждам от фурната и оставям за около 10 минути да поизстине, преди да го извадя от формата.
  • Изваждам от формата и оставям върху решетка да продължи да изстива.
  • Конфитюра и течността от накисването на стафидите смесвам и затоплям в микровълновата фурна.
  • Още докато е топла Дънди тортата я намазвам с топлия конфитюр отгоре и отстрани. Ако конфитюрът има парченца е хубаво да се мине през цедка. 



  • Оставям сладкиша върху решетката до пълното му охлаждане.



Сервирам торта Дънди с чаша горещо ирландско кафе!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







0