Translate

вторник, 28 март 2017 г.

ВКУСНИ ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО


Днес съм на вълна червено цвекло.
След като приготвих любимата супа борш и ми остана около 250 гр червено цвекло не му мислих много.
 Имам опит от направата на розов хляб /рецептата е тук/ и реших, че ще се получат много вкусни мъфини с това цвекло.
Резултатът е невероятен! 
Нежни, ароматни и красиви мъфини!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 18 БР.


250 гр вакуумирано червено цвекло /то е предварително обелено и сварено/
1 ч. л. нес кафе
150 гр черен шоколад
125 гр масло
200 гр брашно
1 пак. бакпулвер
50 гр смлени бадеми или други ядки
1/2 ч. л. канела
1 с. л. какао
2 яйца
180 гр захар
200 мл подсладена растителна сметана
1 с. л. червена сладкарска боя


  • Включвам фурната да загрява на 175  градуса.
  • Подготвям формата за мъфини. Аз просто използвам силиконови формички, които слагам в металната форма за мъфини. Така не се налага да купувам хартийките за мъфини, а и много лесно се отделят силиконовите формички от самите мъфини.

  • Нарязвам цвеклото на малки кубчета.

  • Сипах цвеклото в моя пасатор за смути /или пък пасирам с пасатор/, но добавих и 50 мл вода с разтвореното в нея нес кафе. Пасирах всичко.

  • Разтопих шоколада на водна баня.


  • Отделих от котлона и добавих малко по малко маслото към разтопения шоколада. Разбърквах до пълното разтопяване на маслото.

  • В купа смесих брашното, бакпулвера, канелата, какаото и смлените ядки. Разбърках.






  • В друга купа и с помощта на миксер разбих яйцата и захарта до пухкав крем.

  • Добавих към него пюрето от цвекло и отново разбих.

  • Лъжица по лъжица добавих леко охладения шоколад.

  • Най-накрая добавям сухите съставки, но вече не използвам миксер.

  • Разбърквам до получаването на гладки смес.

  • Разпределям сместа във формите, но се старая да заемат само 2/3 от обема им. Налага се да изпичам на два пъти, защото сместа е за 18 бр.

  • Изпичам мъфините в предварително загрятата до 175 градуса фурна за около 30 минути.
  • Готовите мъфини оставям за 5 минути да се охладят във формата.

  • После извадих от формата, отделих силикона и оставих до пълното им охлаждане върху решетка.

  • През това време разбих сметаната с червената боя.

  • С помощта на шприц украсих мъфините с тази вкусна розова сметана. 


Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 
Благодаря на всички Вас!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





























Публикуване на коментар