РУЛО "СТЕФАНИ", КАКТО МАМА ГО ПРАВЕШЕ


Има едно класическо българско ястие, което аз малко бях пренебрегнала. Това е руло "Стефани". 
Може би, защото като дете много съм го похапвала! Поради тази причина рядко сега го приготвям, но пък съм благодарна на моята майка! Тя ме е научила да приготвям перфектното руло "Стефани". 
Днес имах гости и реших да ги посрещна точно с тази стара гозба. Не сгреших! 
Ястието е лесно за приготвяне, ефектно при сервиране и разбира се - много вкусно.
Днес споделям с Вас как моята майка приготвяше това любимо на поколения Българи ястие!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг кайма - смес
2 яйца
1 глава кромид лук
пресен магданоз
4 фили бял хляб за тостер
100 мл прясно мляко
сол, черен пипер и лют червен пипер /по желание/
сушена чубрица, сушен джоджен, сушен магданоз на вкус
кубче бульон /само по желание/
3 моркова
5 - 6 мариновани краставички от буркан
5 твърдо сварени яйца 

За картофеното пюре:
1,5 кг картофи
50 гр масло
100 мл течна сметана /може и прясно мляко/
1 ч. л. настъргано индийско орехче

За гъбения сос:
2 с. л. олио
250 гр пресни печурки
1 глава кромид лук
100 мл сухо бяло вино
200 мл зеленчуков бульон или бульона от вренето на картофите
200 мл течна сметана
1 с. л. картофено брашно /заменя се с царевично нишесте или бяло пшенично брашно/
сол, черен пипер на вкус
кубче бульон по желание


  • Сварих обелените моркови до готовност в подсолена вода и на умерена мощност на котлона.


  • Едната глава лук и пресния магданоз смлях на блендер. Така те не се усещат в каймата.

  • Накиснах тостер филийките в прясното мляко до пълното им омекване.

  • В купа смесих каймата, изтискания от млякото хляб, смления лук и магданоза, сухите подправки, 1 яйце и жълтъка на второто яйце, кубчето бульон, сол, черен пипер и лют пипер на вкус.

  • Омесих всичко като за кюфтета и оставих за около час на студено в хладилника, за да се стегне.
  • Загрях фурната до 200 градуса.
  • На плота за работа си отрязах стреч фолио. Върху него разстлах стегната кайма с размер около 35х30 см и дебелина около 2 см.
  • В средата подредих сварените яйца, сварените моркови и маринованите краставички.

  • С помощта на фолиото завих каймата на руло с леко притискане.

  • Поставих рулото с ръбчето надолу върху тавата на фурната, която предварително бях постлала с хартия за печене и внимателно отделих стреч-фолиото от рулото.

  • Белтъка на второто яйце леко разбих с вилица и с него намазах обилно цялото руло.

  • Сложих тавата в загрятата фурна и пекох рулото точно един час.
  • През това време приготвих пюрето и гъбения сос.
  • Картофите за пюрето обелих, нарязах на едри кубчета и покрих със студена вода. Добавям винаги кубче бульон. Това дава невероятен вкус на пюрето, но ако сте против инстантните бульон можете да използвате приготвен от Вас зеленчуков или месен бульон. Става и само подсолена вода! Варих картофите около 20 минути или до пълна готовност.

  • Сварените и още горещи картофи отцеждам от бульона и намачквам с пресата за картофи, заедно с маслото. Бульона от варенето на картофите не изхвърлям, защото той ми е нужен за гъбения сос-

  • Добре намачканото пюре разреждам с малко течна сметана. Можете спокойно да замените и с прясно мляко. Внимавам с количеството, за да не ми се получи много рядко пюрето. През цялото време разбивам пюрето само с уреда за намачкване на картофите. Овкусявам пюрето със сол и настъргано индийско орехче.

  • Разбивам до пухкавост.
  • За соса може да следвата рецептата ето тук.
  • В достатъчно голям тиган или тенджера загрявам олиото и изпържвам за кратко почистените и нарязани на тънки филийки гъби.

  • Добавям ситно нарязания лук и изпържвам до омекване.

  • Заливам с виното и с 200 мл от бульона, в който са врели картофите.

  • Добавям сметаната, кубчето бульон и овкусявам със сол и черен пипер на вкус. Варя на слаба температура до редуциране на течността до необходимата гъстота. При нужда можете да сгъстите с картофено брашно или царевично нишесте. За повече подробности следвайте рецепата ето тук.
  • Готовото руло изваждам от фурната и оставям за около 5 минути в тавата да си почине.

  • Прехвърлям рулото много внимателно върху дъска за рязане и оставям за още 10 минути да поизстине. Така нарязването на правилни порции е много по-лесно. Горещото руло много трудно може да има представителен външен вид.

  • Нарязвам внимателно по две парчета от рулото за порция с дебелина около 2 см всяко.
  • В чинията сервирам малко от картофеното пюре, рулото и вкусния гъбен сос. Декорирам с листо от зелена салата.

Ето така моята майка ме е научила да приготвям това класическо руло "Стефани". 
С годините готвене за семейсвото реших, че е по-лесно да приготвям вкусното руло по мързеливия начин - мозайка. Описала съм го ето тук като руло НеСтефани! Но...ако искате да впечатлите гостите си - пригответе "Стефани" с вкусно и пухкаво картофено пюре и разбира се - сос от гъби! Класика!


Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 
Благодаря на всички Вас!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!














































0