УКРАИНСКИ БОРШ (СССР)


За все по-малко хора заглавието на днешната рецепта е разбираемо!
Ще се запитате защо точно така съм го избрала!?
Защото след всяка публикация на рецепта има и злонамерени коментари - ами това не е ориганал, ами това няма нищо общо, ами това не е така!
Сега уточнявам СССР е Съюз на Съветските Социалистически Репубики. 
Аз съм от поколението посетило СССР и Русия. 
За мен всичко свързано с СССР в последствие се превърна в  Русия. Аз не правя разлика между Украйна и Русия. Те сега са отделни държави, но си бяха СССР, а рецептата която използвам за този борш е от социалистическото издание на Пенка Чолчева и там пише - Украински борш (СССР).
Това е и моят източник за тази любима супа. И...не претендирам за ориганал. 
Това е един вкусен Украински борш (СССР)!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 гр целина /корен/
2 моркова
1 корен от магданоз
1 стрък праз лук
1 глава червено цвекло /аз използвах вакуумирано/
300 гр кисело зеле
4 с. л. олио
300 гр говеждо месо /аз нямах и използвах свинско месо/ без кост
100 гр заквасена сметана за застройка или 1 яйце и сокът на половин лимон
1,5 литра телешки бульон
сол, черен пипер,лют червен пипер на вкус


  • Нарязах киселото зеле на много тънки лентички.



  • Целината, морковите, магданозеното коренче, празът нарязвам на лентички - иглички. Аз по принцип винаги имам предварително нарязани и замразени във фризера. Така спестявам много време в приготвянето на супи и успявам да си съхраня тези зеленчуци за дълго време.



  • Целината също нарязвам на лентички - иглички.



  • Смесвам всички зеленчуци в тенджера, заливам с мазнината и задушавам до лекото им омекване.



  • Успоредно с това и на друг котлон, в тенджерата под налягане и в 1 с. л. мазнина запържвам нарязаното на малки кубчета месо.

  • Заливам месото с 500 мл телешки бульон и затварям тенджерата под налягане. Сварявам месото до готовност и под налягане за около 30 минути.

  • Зеленчуците  заливам с 1 л телешки бульон и сварявам на слаб котлон до готовност.

  • Готовото месо изваждам с решетъчна лъжица от тенджерата под налягане и добавям към зеленчуците.

  • Бульонът от месото прецеждам и добавям също към зеленчуците.

  • Подправям супата със сол, черен пипер и лют червен пипер и доварявам.

  • Свалих супата от котлона и застроих с яйце и лимонов сок, защото нямах заквасена сметана. Но и в двата случая супата получава този типичен леко кисел вкус.

Сервирам украинския борш горещ!


Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 
Благодаря на всички Вас!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
























Коментари