БИНЕНЩИХ МЪФИНИ ИЛИ ВКУСНИ МЪФИНИ С ВАНИЛОВ КРЕМ И ХРУПКАВА ЛЕШНИКОВА КОРИЧКА


От годините живот в Германия научих направата на няколко сладкиша, които ми станаха любими. Това са чисто немски сладкиши, които приготвям с огромно удоволствие. 
В моята класация са:
  1. Торта Шварцвалд, чиято рецепта е тук, за мини-тортата е тук.
  2. Сладкиш Дунавски вълни, чиято рецепта е тук и за мъфините е тук.
  3. Биненстих, чийто рецепта е тук, както и варианта с ягоди е тук. 
  4. Торта Къртичина, чиято рецепта е тук, къртичина с ягоди и рецепта тук  и мъфин -варианта, чиято рецепта е тук.
Днес приготвих и мъфин - варианта на Биненщих!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

150 мл прясно мляко
1 пак. суха мая
250 гр брашно
70 гр захар
щипка сол
300 гр масло със стайна температура
70 гр течна сметана
2 с. л. мед
75 гр едро начукани лешници
2 с. л. пудра захар
1 пак. ванилов пудинг на прах
500 мл. прясно мляко
3 с. л. захар


  • Приготвям пудинга, според указанията на опаковката.
  • Разтварям прахчето и захарта в част от студеното прясно мляко, предвидено за пудинга /500 мл/.


  • Останалото прясно мляко загрявам на котлона и когато заври, добавям разтворения пудинг като разбърквам непрекъснато. Старая се да не залепне за дъното на тенджерата.
  • Варя пудинга не повече от 1 минута и бъркам непрекъснато.

  • Готовия пудинг пресипвам в купичка и покривам със стреч фолио, за да не хваща кора. Оставям добре да се охлади.
  • В купа смесвам брашното, маята, захарта, солта. В средата правя кладенче.
  • В млякото добавям 50 гр от маслото и загрявам в микровълновата до температура търпима за малкото пръстче на ръката.

  • Добавям на тънка струйка топлото маслено мляко и разбърквам с миксера и накрайниците за тесто до пълното усвояване на брашното. 



  •  С ръце оформям тестото на топка.


  • Покривам топката тесто с фолио за свежо съхрнение и оставям на стайна температура за около 30 минути да увеличи двойно обема си.



  • През това време приготвям формата за мъфини със силиконовите формички. Ако не разпологате с такива - слагате хартиени формички. Ако и хартиени формички нямате, просто намазвате с олио и поръсвате обилно с брашно.



  • Втасалото тесто оформям на руло.



  • Рулото разделям на 12 равни части, които оформям на топчета. 
  • Слагам топчетата в 12 - те формички.



  • Оставям топчетата тесто за около 30 минути да втасат.
  • На 20-тата минута леко притискам с пръст, за да станат плоски мъфините.



  • Включвам фурната да загрее до 200 градуса.

  • През това време в тенджерка загрявам сметаната, захарта и меда. Разбърквам и варя около 4 минути на слаб котлон.



  • Най-накрая добавям лешниковите ядки.



  • Разбърквам и охлаждам.



  • Разпределям охладената лешникова смес върху втасалите мъфини.



  • Слагам мъфините в загрятата до 200 градуса фурна.
  • Печенето продължава между 18 и 20 минути. Това Вие преценявате. 



  • Оставих мъфините да се охлаждат около 5 минути във формата.



  • През тоа време разбих останалите 250 гр от  маслото с пудрата захар за около 4 минути и с помощта на миксер.
  • После лъжица по лъжица добавих охладения пудинг, като не спирах разбиването с миксер.



  • Готовия маслен крем изсипах в шприц /найлоново пликче или  пош/.



  • Извадих мъфините от формата и силикона и оставих да се охладят върху решетка. Ако използвате хартийки за мъфини не ги сваляйте.




  •  С помощта на остър нож отрязвам тънки капачета от охладените мъфини. Това правя много внимателно, защото лешниковата коричка е доста твърда след печенето. 



  • Шприцвам богато количество от крема върху основата на мъфина и похлупвам с хрупкавото капаче.



  •  Сервирам мъфините поръсени с пудра захар.






Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

















Коментари