ВКУСНА РИБЕНА ЧОРБА ОТ КАВАРНА


Много отдавна се канех на тази супичка. Или пък може би чорбичка!? За мен чорбата си е типична за Балканите. Тя има лека запръжка и всичко се готви заедно - месо и зеленчуци на слаб огън. 
Европейците си имат супи, които могат да се приготвят на силен огън и отделно се приготвя месото, отделно зеленчуците. Но...няма да задълбавам. 
За мен това си е вкусна рибена чорба, която видях от хубавата снимка на Стояна Чанова от Каварна.
Дамата беше така добра да сподели своят опит в направата й в малката кулинарна Фейсбук група Обичам да готвя.
Сега успях да я приготвя с филе от бяла риба и в същност това я различава от оригинала. Оригиналната чорба е с попчета от Черно море.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр филе от бяла риба /всяка морска риба е подходяща/
2 големи картофа или 4 малки
3 моркова
около 200 гр корен от целина
пресен девисил /аз нямах и използвах сушен/
1 стрък праз лук
1 глава кромид лук
500 мл рибен фонд /рибен бульон/
50 гр краве масло
1 жълтък
2 с. л. кисело мляко
1/2 лимон


  • В тенджера изсипвам рибения фонд и 1 литър вода. Аз смело купувам готов рибен фонд, което е концентриран рибен бульон. Продава се в магазината мрежа в буркани и в него няма консерванти и Е-та. Но пък в същото време много ми спестява от времето за приготвянето на всяко ястие или супа. Ако желаете можете сами да си приготвите рибен бульон от главата и опашката на всяка риба.
  • Добавям обелените и цели картофи, нарязания на ситно лук,  два от морковите също нарязани, нарязаната целина  и нарязания праз. За да ни е по-интересно нарязах зеленчуците на тънки пръчици. Но това не определя вкуса на чорбата. Можете просто да ги нарежете на малки кубчета. Прибавих и девисил.
  • Варенето на зеленчуците е на слаб котлон.

  • Варих всички зеленчуци около 20 минути или докато бях сигурна, че целите картофи са се сварили добре.

  • Извадих ги от чорбата и намачках с вилица и върнах в тенджерата.


  • Нарязах рибното филе на едри парчета и също добавих към чорбата.

  • На самата риба й е нужно много малко, за да бъде готова. Около 5 - 6 минути.
  • През това време в тиган разтопих маслото и в него запържих за кратко настъргания трети морков. Добавих към чорбата и това всъщност й придаде  невероятен жълт цвят. 


  • Пробвах вкуса на чорбата и добавих сол и черен пипер.
  • В купичка разбих жълтъка с киселото мляко и сокът на лимона.

  • От горещата супа добавих малко към застройката, за да уравновеся температурите им. После върнах застройката към чорбата с постоянно разбъркване.

  • Още веднъж пробвах на вкус и при нужда овкусявам допълнително със сол и черен пипер.

Сервирам чорбата гореща!
Стояна Чанова приготвя и "саламурика" - 1 глава пресован чесън, 2 - 3 люти чушлета, сол, малко олио, 3 - 4 с. л. оцет и малко бульон. Тази "саламурика" се добавя по желание  за по-голяма пикантност.



Започна  гласуването за Годишните награди на  Блоговодител за кулинарни блогове!
 Ето тук можете да гласувате за Ухае на... http://kulinarninagradi.com/
Ухае на... е с номинации в 3 категории - 
Благодаря на всички Вас!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!












0