ГУЛАШ С ГОВЕЖДО МЕСО


Всички знаем, че ястието Гулаш произлиза от унгарската кухня. Оригиналът може да бъде от говеждо, телешко, свинско или агнешко месо. Обаче присъствието на червена чушка е задължително!
Днес аз сготвих вариация на говежди гулаш, който през 19 век още навлиза първо в австрийската, а после и в немската кухня. Моят гулаш е германец и е с присъствието на червено вино, малко подправки в соса и няма чушка. Сервирам този вид гулаш с тази спираловидна паста. Но спокойно може за гарнитура да се приготвят картофени кнедли и червено зеле. 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр говеждо месо за готвене
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. смлян черен пипер
1 ч. л. опушен и леко лют едро смлян червен пипер
20 зърна черен пипер
2 дафинови листа
по желание може да добавите мащерка
800 мл телешки бульон
200 мл сухо червено вино
1 с. л. картофено брашно или друг сгъстител /нишесте, бяло брашно, филия ръжен хляб, 1 настърган картоф/
2 с. л. преварено масло Butterschmalz или мазнина по Ваш избор


  • За приготвянето на това ястие използвам винаги тенджерата под налягане, защото така спестявам доста от времето за готвене и електричеството.
  • На дъното на тенджерата загрявам на максимална степен на котлона мазнината.
  • Пускам нарязаното на хапки месо да се запържи за кратко, но от всички страни. Така то се запечатва от вън и се запазват соковете му от вътре. Не го пържете повече от 5 - 7 минути. 



  • Добавям ситно нарязания лук и чесън. Разбърквам и изпържвам само до лекото му омекване.



  • Добавям доматеното пюре и червения пипер. Разбърквам и заливам с виното.



  •  Добавям телешкия бульон...



  • ...и всички подправки. Аз не използвам   мащерка. Ние обичаме гулашът леко подправен. 
  • Похлупвам ястието с капак и оставям за около 50 минути на котлона, но под налягане. Ако готвите в обикновена тенджера ще са Ви нужни около 2 часа минимум. Важното е месото да започне да се къса при проба с вилицата.



  • Готовото ястие можете да сгъстите с брашно или друг сгъстител. Понякога това не е нужно, защото при толкова дълго готвене сосът е достатъчно гъст.



  • Сварявам пастата, според указанието на опаковката.



  • Сервирам ястието в дълбоки чини. Първо слагам прецедената паста, после сос и накрая парченцата месо. Поръсвам със ситно нарязан пресен магданоз

Опитайте вариантите на гулаш с вино розе - рецептата е тук и гулаш с наденица - рецептата е тук.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!








0