ГРИС - ХАЛВА ОТ ДЕТСТВОТО


Ще Ви издам една тайна! 
Не съм приготвяла грис - халва от 30 години. Преди 30 години пробвах и не се получи. Днес, обаче нямах много продукти у дома и единственото беше грис. А пък много ни се похапваше нещо сладко!
 Резултатът! 
Грис-халва в два цвята и по-вкусна от спомените от моето детство!
Простичката рецепта на София Смолницка, кулинарна авторка от миналото!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Аз направих малка доза. Формата е с размер 20 х 10 см. А мерителната ми чаша е с размер 150 мл. Но, ако използвате по-голяма чаша ще получите и повече грис-халва!

1 чаша захар
2 чаши вода
1 1/2 чаша грис
1/2 чаша мазнина /по Ваш избор/ аз имах само слънчогледово олио
1 с. л. какао
1 пак. ванилова захар


  • В дълбока тенджера смесвам захарта и водата. Сварявм сироп, но само докато захарта се разтопи. Ако варите дълго, ще е нужно да добавяте още вода по-късно! Тук добавих и ваниловата захар.



  • В дълбок тиган или тенджерка загрявам мазнината.



  • Изсипвам гриста.



  • С непрекъснато бъркане изпържвам гриста до златисто.



  • Изсипвам врящия захарен сироп внимателно към златистия грис и започвам да бъркам. Хубаво е да намалите котлона, защото много бързо се сгъстява гриса.
  • Варенето на гриса продължава около 3 до 4 минути. На мен ми се наложи да добавя още малко вода.



  • Когато опитах гриса и прецених, че е готов - изсипах половината във навлажнената със студена вода форма и изравних.



  • В останалото количество грис добавям какаото и разбърквам до пълното му усвояване. Може и тук да се наложи да добавите около 2 - 3 супени лъжици вода. Ако е така върнете за 1 минута на котлона и бъркайте.



  • Изсипвам кафявата грис халва върху бялата и заравнявам, и притискам. Така при разрязването после, няма да се делят двата слоя.



  • Покривам с кърпа и оставям до пълното охлаждане.
  • За да извадя грис - халвата от формата леко отлепям отстрани, обръщам върху чинията и с почукване грис - халвата излиза.
  • Готовата грис-халва можете да поръсите с канела или смлени орехи! 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!











Коментари