Translate

понеделник, 27 февруари 2017 г.

ХЛЯБ С ШАФРАН



Както вече знаете, аз много обичам да меся хляб. У дома хляб не купуваме. Аз си го приготвям сама, а в последно време правя и хляб с най-различни вкусове. Днес това е хляб с шафран.
Този хляб е с наситен жълт цвят и на вкус ми напомня нашата си погача. В неговото тесто има присъствие на яйца и мляко. Точно това доближава вкуса му до питката. В тестото за хляб по принцип има само брашно, сол, захар, мая и вода. Наличието на мазнина е понякога. 
Но пък този шафранов хляб си заслужава да се опита!
Цвят, вкус, красота!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр брашно
1 пак. суха мая
250 мл прясно мляко
1 ч. л. шафран на прах
1 яйце
125 гр масло
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар



  • Разтварям шафрана в 1 с. л. гореща вода.



  • Пресявам брашното в купа и разбърквам със солта, захарта и маята.
  • В средата правя кладенче, в което чуквам яйцето.
  •  Добавям на тънка струйка разтопеното брашно и бъркам с миксер.



  • Добавям на тънка струйка топлото прясно мляко.



  • Най-накрая добавям разтворения шафран и бъркам с накрайниците за тесто.



  • Бъркам тестото минимум 5 минути или докато по купата не остане брашно и тестото се оформи на топка около накрайниците.
  • Дооформям на ръка.



  • Покривам със стреч фолио и оставям на топло за около 1 час да втаса.



  • Втасалото тесто омесвам за кратко на ръка върху НЕнабрашнена плоскост. 
  • Оформям на продълговато хлебче.



  • Слагам хлебчето в намазнена продълговата форма за кекс и оставям за около 20 минути да втаса на топло.
  • Загрявам фурната до 200 градуса.
  • Хлебчето нарязвам на диагонали с върха на остър нож и намазвам с прясно мляко.



  • Слагам хлебчето в горещата фурна и печеното продължава около 50 минути.



  • Готовото хлубче покривам с влажна кърпа.



  • След 10 минути изваждам от формата. Така хлебчето не се овлажнява.



Шафранът е най-скъпата подправка в света. Но едно съвсем малко количество е нужно на хлаба да го направи различен и ароматен. Просто трябва да опитате!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!











Публикуване на коментар