Translate

неделя, 26 февруари 2017 г.

КЛАСИКЪТ - СОС С ГЪБИ И СМЕТАНА


Сосът с гъби и сметана е много обичан от всички. Аз имам поне 10-ина варианта на приготвянето му. Днес обаче Ви показвам един изискан и много вкусен сос с гъби и сметана. Сос, който  няма да Ви остави безразлични!
Този сос може да бъде сервиран към свинско  или птиче месо. 
Защо пък да не му добавим лимонов сок и настъргана кора от лимон? Тогава спокойно може да го сервираме към риба!
Но ...да запретваме ръкави, за да опитаме този класик!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 глава лук
1 скилидка чесън
250 гр гъби
30 гр масло
1 ч. л. суха мащерка
50 мл сухо бяло вино
150 мл телешки или пилешки бульон
200 гр крем фреш /заменя се и със заквасена сметана/
1 - 2 с. л. балсамов оцет
1 ч. л. мед
сол и черен пипер на вкус


  • Лука и чесъна нарязвам на ситни кубчета.
  • Гъбите почиствам и нарязвам на тънки филийки.
  • Загрявам маслото в тенджерка.



  • Пускам гъбите и пържа за кратко.



  • Прибавям лука и чесъна. Разбърквам и оставям всички зеленчуци да се запържат.



  • Добавям виното...



  • ....и мащерката. Разбърквам.



  • Заливам с горещия бульон.



  • Похлупвам тенджерата и оставям на слаб котлон сосът да къкри поне 10 минути.



  • През това време смесвам крем фреш, балсамовия оцет и меда.



  • Добавям към соса и разбърквам. Овкусявам със сол и черен пипер на вкус.



Сервирам соса горещ.


Този сос може да бъде приготвен и с течна /готварска сметана/, но ако искате да похапнете здравословно - препоръчвам крем фреш, който си е нещо като заквасена сметана. Другото положително в приготвянето на този вид сос с гъби и сметана е, че липсва какъвто и да е сгъстител - брашно, фикс, нишесте. 
Аз сервирам този сос към шницели от свинско месо, панирани котлети, пилешко или пуешко филе. Може спокойно да се приготви и с нарязано на лентички и изпържено свинско или пилешко месо. 


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!








Публикуване на коментар