Translate

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

РЪЖЕНИ ХЛЕБЧЕТА С КИМИОН


За пореден път доказах на себе си, че няма как да отслабна като не пазя диета Ами то...неделни хлебчета, сега пък ръжени хлебчета. Ръженото брашно е по-диетично, но в малки количества. Ние не можахме да минем с малко. Ометохме цялата доза и то ...само с шарена сол! Ами...ще наблягаме на фитнеса. Явно сме си чревоугодници!
Поздрави читателчета! 
Храненето и приготвянето на храна трябва да ни доставя удоволствие и дори да си танцуваме, когато ни е вкусно. Това научих от моя внук Даниел и го прилагам почти всеки ден!
У дома танцуваме много! Днес поводът за нашите танци бяха тези ръжени хлебчета! Хем лесно се приготвят, хем са ...диетични!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 10 БР:


 300 гр ръжено брашно
200 гр пшенично брашно
1 пак. суха мая
1 ч.  л. сол
1 ч. л. захар
25 гр разтопено масло
2 ч. л. кимион



  • Пресявам двата вида в брашно в купа и добавям маята, солта и захарта. Разбърквам и правя кладенче. 
  • Изсипвам маслото и започвам да бъркам с миксер и накрайниците за тесто. На тънка струйка добавям 300 мл топла вода.



  • Бъркането с миксер продължава до пълното усвояване на водата и до оформянето на топка. 
  • Добавям кимиона и продължавам месенето с миксер.
  • С ръце оформям тестото на топка. В купата не трябва да има останали трохи или брашно. Това означава, че тестото е добре омесено.
  • Покривам тестото със стреч фолио и оставям на топло за около 20 - 30 минути да втасва или увеличаване двойно на обема му.



  • Втасалото тесто омесвам леко върху НЕнабрашнена плоскот и разделям на 10 равни части.



  • Всяка част оформям на гладка топка, която подреждам в тавата на фурната. Тавата покривам с хартия за печене.
  • Оставям хлебчетата на топло да втасват за около 30 минути. Аз поставям тестото или тавата близо до парното и така втасването е винаги успешно. 



  • С върха на остър нож правя разрези на кръст върху втасалите питки.



  • Загряам фурната до 220 градуса и слагам питките на първото ниво от долу на горе на фурната.
  • Под тавата слагам още една тава със студена вода. Водата помага да не се получава твърда кора на хлебчетата.



  • Печенето продължи около 45 минути, заради ръженото брашно в тестото. 
  • Готовите питки намазах със студена вода.



Вкусни, лесни, ръжени!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Публикуване на коментар