СПАНАЧЕНИ КЮФТЕТА


У дома уважаваме много спанака. Приготвяме го на супи, приготвяме го на гарнитури и на основни ястия. Днес задружно решихме това да са спаначени кюфтета. 
Аз имам самочувствието да кажа, че правя перфектните картофени кюфтета. На тях мама ме е учила и рецептата им ще откриете ето тук. Поради тази причина направата на спаначени кюфтета, ама въобще не ми се стори трудна. А пък и българската кухня е доста богата на рецепти за кюфтета със зеленийки.
Не се страхувайте да си приготвите вкусни, ароматни и полезни кюфтета от спанак! Само следвайте стъпките в рецептата по-надолу!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр пресен спанак
2 - 3 картофа
2 с. л. + 100 гр  галета /брашно за паниране/
3 яйца
1 глава лук
шепа пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. сушен джоджен
лют червен пипер по желание
100 гр брашно 
100 мл олио за пържене



  • Почиствам и измивам спанака. Не забравяйте, че ако Вашият спанак е с дръжки и коренчета тях можете да използвате за невероятната българска салата. Рецептата за салата от спаначени коренчета ще откриете ето тук.
  • Подсушавам листата от спанак с кухненска кърпа и нарязвам на едро.
  • Слагам в тенджера без вода и задушавам за около 7 - 8 минути или колкото да омекне.



  • Омекналият спанак прецеждам и намачквам.




  • Картофите измивам и сварявам заедно с обелките. На тях са им нужни около 20 минути, за да омекнат.

  • Обелвам сварените картофи и настъргвам на едро ренде.
  • В блендер смилам обеления лук и накъсания на ситно магданоз.



  • В голяма купа смесвам намачкания спанак, настърганите картофи, смления лук и магданоз. Добавям всички подправки и едно от яйцата. Изсипвам и само 2 с. л. от галетата.



  • Омесвам всичко с ръце.



  • Оформям средно големи кюфтета, които слагам за около половин час във фризера. 
  • Загрявам мазнината в подходящ по размер тиган.
  • Стегнатите кюфтета овалвам в брашно.




  • Потапям в разбито яйце.



  • Овалвам в галета.



  • Изпържвам до златисто от двете страни.



Аз направих два варианта. Едните са оваляни в галета, а по-светлите са само в брашно и яйце. Резултатът е, че на нас повече ни харесаха хрупкавите спаначени кюфтета. Те са оваляни след яйцето в галета. Но това Вие сами ще решите!


Аз сервирах спаначените кюфтета с билков дип, чиято рецепта ще откриете ето тук.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




0