ВКУСНИ НЕДЕЛНИ ХЛЕБЧЕТА


Това са хлебчетата от моите спомени. Имаше едни заведения за бързо хранене в България, наречени ЗАКУСВАЛНИ. Например Mc'Donalds срещу ЦУМ в София е построен на мястото на Закусвалня "Росица". В тази закусвалня можеше денонощно да се хапва вряла шкембе чорба с топли хлебчета. Можеше човек да си поръча и варени свински крачета и още много други вкуснотии от едно време.
Закусвалнята беше на самообслужване и точно преди касата в огромна касетка бяха тези вкусни социалистически хлебчета.  
Направата им не е никак трудна и следвайки рецептата ще можете да си приготвите за неделната закуска или обяд прекрасни, меки и ароматни хлебчета.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 8 - 10 БР.

500 гр бяло брашно
1 пак. суха мая
10 гр масло
10 гр сол
10 гр захар
285 мл топла, но не гореща вода 


  • В купа смесвам брашното, маята солта и захарта.
  • Правя кладенче в средата и изсипвам леко разтопеното, но не горещо масло.
  • Започвам да бъркам с миксер и с накрайниците за тесто като изсипвам изведнъж само 3/4 от водата, а остатъка добавям след това малко по малко.



  • Бъркането с миксер продължава малко повече от 7 минути или докато не остане и грам залепено тесто по стените на купата. Самото тесто е оформено на топка, около накрайниците на миксера, не лепи по ръцете и е стегнато.



  • Оформям тестото на топка в купата и завивам със стреч фолио.

  • Оставям тестото на топло да втасва около 20 - 30 минути или докато увеличи двойно обема си.
  • Изваждам тестото върху НЕнабрашнена плоскост. Самото тесто не лепи по ръцете и плоскостта, където ще се обработва. Не е нужна и мазнина.




  • Аз разделих тестото на 8 горе-долу равни части, но може да се раздели спокойно и на 10 топки. Това решавате Вие сами.



  • Всяка топка премесвам и офомям на продълговато хлебче, което подреждам в тава с хартия за печене.

  • Покривам тавата с кърпа и оставям хлебчетата на топло да втасват за около 20 минути. Моето топло е до парното, а в стаята е 22 градуса.
  • През това време загрявам фурната до 240 градуса.
  • На втасалите хлебчета правя лек разрез по дължина с остър нож, но не по-дълбок от 5 мм.

  • Слагам тавата с хлебчета в горещата фурна на първо ниво от долу на горе като под тях слагам още една тава със студена вода.



  • Ето такива дебелачета са на 10-тата минута от печенето им.



  • Готовите и още горещи хлебчета намазвам с вода.



За по-голяма автентичност поръсвам и с брашно.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


Ние днес нямахме шкембе чорба, но пък сервирах топлите хлебчета с хляб, сирене, домати и пържени кюфтета. Класика!






















0