МИНИ-ТОРТА ПИЯНИ ВИШНИ


Отново е Свети Валентин!
И аз  отново избрах черешки за празничната торта. 
Миналата година отбелязахме този празник в Шварцвалд и тортата беше, напълно естествено типичната за този район - Торта Шварцвалд. Не обичам, когато я наричат "Черна гора". Все едно да кажеш, че река Дунав извира от "Черна гора"! Това беше само "вметка" по тази тема. Извинявайте! Аз съм научена да казвам оригиналните имена на всичко, а не в неправилен превод!
Сега отбелязваме Свети Валентин с торта "Пияни вишни", но в мини-вариант. Спазихме традицията комбинацията да е бяло, червено и кяфяво. Но пък този път посоката ни беше Холандия. Усетихме невероятната атмосфера на Амстердам и останахме очаровани от модерна Холандия. Посетихме и  романтичния Маастрихт. 
 "Пияните вишни" си ги бяхме избрали много преди нашето пътешествие и днес само осъществих този избор.
За идея използвах рецептата на "Бабушка Ема" от руски сайт.  
Нека да бъдем винаги влюбени и много обичани!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Ще давам продукти за форма с диаметър 20 см, а в скоби продуктите за форма с диаметр 26 см

За блата:
5 яйца /9 бр/
120 гр захар /180 гр/
85 гр брашно /130 гр/
1 ч. л. бакпулвер
50 гр какао /80 гр/
1 пак. ванилия със захар

За крем - първи вид:
150 гр меко масло /300 гр / стайна температура
175 гр сладко кондензирано мляко /360гр/

За крем - втори вид:
125 гр меко масло /250 гр/ стайна температура
1 пак. ванилия със захар
1 пак пудинг на прах с варене /2 пак/
3 с. л. захар /6 с. л захар/
500 мл прясно мляко /1 л прясно мляко/

Вие избирате кой крем да използвате за Вашата торта "Пияни вишни". Аз пробвах и двата, но първи вид за нас е доста наситено сладък. Вторият вариант ни допадна идеално.

За пияните вишни:
1 от череши без костилки
100 мл черешова ракия или водка

За глазурата:
120 мл течна сметана /180 мл/
25 гр захар
25 гр масло /50 гр масло/
100 гр черен шоколад /150 гр /



Ние по принцип харесваме кремовете с масло и ванилов пудинг. Като пример ще Ви дам Торта "Франкфурт". Препоръчвам я, ако още не сте я опитвали.


  • Аз започнах с "опияняването" на черешите. За целта прецедих компота от сока и накиснах плодовете във черешовата ракия за около 5 часа. Ако приготвяте тортата в сезона на черешите, просто ги почиствате от костилките и заливате с ракията или водката.

  • Следващата стъпка е направата на ваниловия пудинг, според указанията на опаковката. А именно:
  • Ваниловото прахче и захарта разтварям с около 50 млпрясно мляко.

  • Млякото сварявам и щом започне да завира изключвам котлона. Добавям на тънка струйка разтворения пудинг и с непрекъснато бъркане оставям на котлона само за 1 минута.

  • Готовия пудинг пресипвам в стъклена купа внимателно и покривам плътно със стреч фолио. То предпазва от образуването на коричка. Оставям крема да се охлади, но на стайна температура.

  • Намазвам формата за торта с олио и покривам дъното и стените с хартия за печене. Когато формата е намазана с олио, хартията се залепва хубаво за стените. Аз я оставям малко по-висока като предпазна мярка от прекаленото надигане на блата.
  • Включих фурната да загрява на 175 градуса.

  • Разделям белтъци от жълтъци.
  • Разбивам белтъците на сняг като добавям само ваниловата захар към тях.

  • В друга купа разбивам жълтъците със захарта около 5 минути.

  • Прибавих към яйчената смес половината от разбитите белтъци и много бавно разбърках до получаването на пухкав крем.

  • Брашното, какаото и бакпулвера смесих и пресях над крема. Отново разбърквах много бавно като загребвах отдолу нагоре.

  • Добавих и остатъка от белтъците на сняг и много внимателно разбърках, така че да не се загуби обемът, който те дават.

  • Изсипах блата във формата и пекох около 40 минути до суха клечка.
  • Оставих да изстива около 5 минути във формата и после отделих хартията и оставих върху решетка до пълното му охлаждане.

  • Когато прецених, че блатът е напълно изстинал приготвих крема.
  • Ако ще правите крем с кондензираното мляко е нужно да разбиете мекото масло и добавяте сладкото кондензирано мляко на четири пъти. Разбиването е с миксер до пухкав крем.

  • За ванилово-масления крем вече знаете от предишните тортички. Първо разбивате мекото масло и добавяте пудинга, който трябва да е със стайна температура лъжица по лъжица. 

  • Разбиването е непрекъснато и отново до получаването на пухкав крем.



  • Добре изстиналият блат разделям на две  части. Капак и дъно. Капакът е само 1,5 см висок, а дъното е останалото количество.

  • С помощта на лъжица издълбах дъното, като оставих ръб около 1,5 см отстрани. Ако сте правили Къртичина - същото е. Трохичките събирам в купа. Те ще са ни нужни.

  • Пияните череши оцеждам от ракията.

  • Но ракията не изхвърлям, а използвам за напояване  на блатовете.

  • Към избрания от Вас маслен крем /аз избрах ванилов/ добавям половината от трохите, издълбани от блата и прецедените череши. Отделям около 15 - 17 череши  и около 3 с. л. от крема за декорация на готовата торта.



  • С този крем напълвам издълбаното дъно.



  • При мен се получи много голямо количество крем и поради тази причина използвах и ринг за торта. Така фиксирах формата на тортата.

  • Покрих с напоения капак и леко притиснах с ръка.

  • Оставих тортата за около час във фризера да се стегне.
  • В тенджера затоплих сметаната и захарта за глазурата. 

  • Малко преди да заври отделих от котлона и начупих шоколада.

  • Разбърквах до пълното разтопяване на шоколада и добавих маслото за блясък на глазурата. Отново разбърках.

  • Сложих тортата на обърната стъклена тенджера и залях с леко изстиналата глазура.

  • Това го правя с цел излишното количество от глазурата лесно да събера в купа за следващ път.

  • Използвам еластична дъска за рязане, върху която се стича глазурата и така много лесно изсипвам все още течната глазура в купа.

  • Пренасям тортата върху табличка и с помощта на пръсти украсявам отстрани с останалите трохи от блата.

  • Оставям тортата да се охлади много добре и чак тогава декорирам с отделения маслен крем. Като украсявам и с черешки.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





























































Коментари