ВКУСНА КВАДРАТНА ТОРТА С ОБИКНОВЕНИ БИСКВИТИ


Тази много лесна торта с квадратна форма приготвих по желание на моята приятелка Краси, а рецептата е на Мария Добрева от групата Обичам да готвя!
Всички Вие знаете, че най-лесни са тортичките с бисквити. Време за приготвянето им може да спестим и като използваме готовите кремчета, които се предлагат в магазинната мрежа. 
А пък, ако сте начинаещи в направата на сладкиши - това е рецептата! Подходяща е да се престрашите и дадете начало на любовта към направата на сладкиши!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр обикновени бисквити с масло
200 мл прясно мляко
1 с. л. бадемов аперитив

За белия крем:

2 пак. пудинг с аромат на ванилия
200 мл течна сметана
1 пак. втвърдител за сметана /може и без него/
4 с. л. захар
1 пак. ванилия със захар
700 мл прясно мляко
100 гр бял шоколад

За кафявия крем:

1 пак. крем Парадайс или крем Оле с вкус на шоколад /крем за студено разбиване/ 
300 мл прясно мляко /може да го приготвите и с 400 мл течна сметана/
2 ч. л. нес кафе
2 с. л. бадемов ликьор - Амарето

За декорация:

50 гр шоколад на люспи или настърган
50 гр боровинково сладко



  • Започнах с приготвянето на пудинга, защото е нужно време за неговото изстиване.
  • Разтварям прахчетата и захарта в 200 мл от прясното мляко, загрявам останалите 500 мл мляко и когато заври добавям на тънка струйка разтворения пудинг. Разбърквам непрекъснато, за да не залепне по дъното на тенджерата. Варенето на пудинга е само 1 минута на изключен котлон.
  • Когато е готов пудинга, добавям начупения шоколад и бъркам до пълното му разтопяване. Тенджерата обаче не е вече върху котлона.
  • Изсипвам готовия пудинг в купа и покривам със стреч фолио. Него оставям да залепне плътно за пудинга. Това не позволява образуването на коричка върху пудинга.
  • Оставям на хладно до пълното му охлаждане



  • Разбих сметаната, ванилията и втвърдителя за сметана,  докато накрайниците на миксера започнаха да оставят черти в сметаната.
  • Добавях лъжица по лъжица от добре охладения пудинг към сметаната и разбивах с миксера, но на минимална степен на мощност.
  • Получава се гладък, пухкав и ароматен крем.




  •  В студеното прясно мляко разтворих нес кафето и добавих ликьора.
  • Изсипах млякото в купа, добавих прахчето шоколадов крем и разбих за 3 минути с миксера. Получи се пухкав шоколадов крем.

  • Тортата приготвих във квадратна форма със падащи стени. Размерът е 24 х 24 см. Може обаче да използвате и продълговата тавичка, с каквато Вие разполагате.
  • Потапях всяка бисквитка в студено  прясно мляко с  добавен ликьор.

  • Подредих първи ред бисквитки и покрих с бял крем.

  • Отново ред бисквити и отново бял крем.

  • Трети ред бисквити и изсипах кафявия крем. Загладих.

  • Подредих и последния ред бисквити /на мен ми се получиха само 4 реда,  но ако използвате по-малка тавичка може да получите и 6 реда/
  • Изсипах и последния бял крем. Декорирах с люспи шоколад.

  • Оставих тортата за 1 час във фризера, а после на студено в хладилник. 
  • Когато прецених, че е добре стегнала и бисквитите са добре омекнали, нарязах и сервирах с боровинково сладко.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





















0