САЛАТА С ЦЕЛИНА И ЕНДИВИЯ


Ето това е една много вкусна и полезна салата, направена от два не типични за нас зеленчука - целина и ендивия. 
Е...коренът на целина използваме в българската кухня, основно като подправка. Аз на салата до сега не бях похапвала целина. 
А пък за ендивията въобще и не бях помисляла. То и качествен превод на тази зелена салата не открих. Запазвам немското название. 
Но сега е зима и доматите и краставиците нямат никакъв вкус, пък са и доста скъпи. Така, че шопската салата отпада. Туршия слагаме по малко и тя взе, че свърши. Тогава човек се замисля с какво да разнообрази чинията със салта, пък да бъде и полезна.
Ако не сте пробвали целината за салата - сега е моментът да опитате!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 1/4 глава целина
няколко листа от ендивия
3 с. л. зехтин
1 с. л. оцет или сок от лимон
сол и черен пипер на вкус
ситно нарязан магданоз


  • Аз приготвям винаги малко салата, колкото да се изяде на един път. Престоялата салата /без значение каква е/ не е вече добра на вкус.
  • Обелвам и нарязвам на малки кубчета част от една глава целина.

  • Пускам за около 5 минути във вряща вода. Кубчетата целина омекват много бързо.



  • Изцеждам от водата и оставям да се отцедят и изстинат  много добре. 



  • През това време си приготвям дресинг от зехтина, оцета, магданоза, солта и черния пипер.

  • Листата от ендивия измивам и подсушавам.




  • Нарязвам на ситно. Ендивията е странен сорт зелена салата, която по принцип се приготвя леко задушена или бланширана. Поради тази причина аз нарязвам на ситно и така листата не са толкова остри, горчиви и твърди, а в комбинация с целината и добър дресинг стават много вкусни.



  • Смесвам двата зеленчука и подправям с дресинга. 



Ето, че разнообразихме много добре зимната салата със подходящи за сезона зеленчуци!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



0