ДА СИ НАПРАВИМ ФОНДЮ В ПИТКА ОТ ВЪЛШЕБНОТО ТЕСТО


Това е то! Видях това предложение в нета, но честно казано импровизирах с налични у дома продукти. За тестото използвах известното на Вас всички вече вълшебно тесто. Него имам винаги в хладилника за всеки случай. Намерих и едно подходящо за фондю  сирене и то без лактоза, заради моята непоносимост към нея. За целта Вие можете да купите всеки сорт, който се предлага на пазара за фондю, за изпичане във фурната или просто камембер. Естествено нямах и специални хапки от кренвирши, за това използвах нормалните и ги нарязах на малки парченца, колкото да са една нормална хапка.
Ами да се забавляваме!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:

мерих с чаши от 150 мл. и направих малка доза, защото сме само двама у дома. 
2 чаши брашно
1 пак. суха мая
1 с. л. олио
2 яйца
1 чаша кисело мляко
1 ч. л. сода
1 с. л. оцет
щипка сол 
1 ч. л. захар

За фондюто:

1 малка питка меко сирене 200 гр - аз използвах ето това френско меко сирене от краве мляко и без лактоза

4 кренвирша 


  • В купа смесих брашното със солта, захарта и маята. Разбърках и направих кладенче.
  • В кладенчето чукнах едно яйце и белтъка на второто. Жълтъка запазих за намазване на питката. Добавих олиото и киселото мляко.



  • В киселото мляко разтворих, преди това содата. Аз добавям и оцет, защото немското мляко не е достатъчно кисело за целта.



  • По стар навик разбърквам с лъжица, като постепенно взимам от брашното. Така до получаването на мека топка тесто, която до омесвам на ръка. Важното е да не лепи. Вие спокойно можете да използвате миксер за омесването, но с накрайниците за тесто. 
  • Оставих тестото покрито с кърпа да втасва за около 30 - 40 минути, или докато увеличи двойно обема си. 
  • Ако използвате вълшебното тесто е нужно само да го извадите от хладилника и да оставите за около 10 минути на стайна температура.





  • Втасалото тесто разделих на две и разточих две кори с дебелина около 5 - 7 мм. Този размер е приблизителен. 
  • Първата кора сложих  в тавата от фурната и върху хартия за печене.
  • Точно в средата сложих сиренето и покрай него постлах отново хартия за печене, за да не залепне втората кора върху първата.


  • На сиренето отрязах много внимателно капачето.

  • Постлах отгоре втората кора.
  • С помощта на резец за пици и много нежно изрязах само до сиренето 16 парчета.




  • В края на всяко парче сложих хапка от кренвирш.



  • Всяко кренвиршче първо покрих странично с тесто, а после навих към сиренето.

  • Когато навих всички кренвирши от първата кора, махнах хартията за печене и повторих същото с втората кора.




  • Готовата питка намазах с жълтък. 



  • Може да поръсите със сусам.



  • Бях загряла фурната предварително до 175 градуса.
  • Пекох питката около 30 минути до златисто.



  • Сервирах гореща, като с остър нож отстраних капачето на кашкавала.



  • Всеки отчупва от хапките с кренвирш и ги потопява в разтопеното сирене.



Идеята е страхотна и съм сигурна, че ще се получи добре вместо вълшебното тесто и с тесто със сода, както и с бутер тесто. Важното е да опитате!


 Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!









0