ВЕСЕЛИ КУРАБИЙКИ - ЩАСТЛИВИТЕ ПРАСЕНЦА


Голямо забавление падна по време на направата на тези курабийки. А още по-весело е, ако ги правите заедно с децата или внуците. 
Приготвят се бързо и лесно, стига да имате малко време и фантазия за декорацията им.
Вкусни са и топли и студени. Подходящи са за закуска, както и за следобедното кафе.
Просто прекрасни за подарък в първите дни от Новата година с пожелание за много късмет и щастие!
Ами да се забавляваме!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 17 БРОЯ:

250 гр извара
6 с. л. прясно мляко
2 яйца
8 с. л. олио
100 гр захар
1 пак. ванилова захар
400 гр и още 50 гр /за всеки случай/ брашно
1 пак. бакпулвер
настърганата кора на един лимон
бял фондан, шоколадови капчици, зелени цветенца, ядливо лепило за декорация


  • Включих фурната да загрява на 175 градуса.
  • В купа смесих изварата, млякото, едното яйце и белтъка на второто яйце, олиото захарта, ваниловата захар, както и кората от лимона. Всичко разбърках с миксер до пухкав крем.
  • Добавих половината брашно, размесено предварително с бакпулвера и продължих да разбивам с накрайниците за разбиване.




  • Добавих втората половина от брашното и смених накрайниците. 



  • До омесих тестото на ръка и добавих малко от 50-те грама брашно. Имайте в пред вид, че количеството брашно определяте Вие сами. Важното е да получите меко и не лепнещо тесто.



  • Разделих тестото на две топки и първата разточих на кора с дебелина около 5 мм. Ако е по-дебела и прасенцата стават по-дебели. Ако е по-тънка - прасенцата стават хрупкави. 
  • Избрах чаша с диаметър 6 см и изрязах 17 кръгчета. Това са глвите на прасенцата.
  • Разточих и втората топка на кора със същата дебелина и с малка чашка /диаметър 3 см/ изрязах 34 кръгчета.



  • На половината от малките кръгчета направих по две дупки за ноздрите на прасенцата.



  • В тава с хартия за печене подредих първо големите кръгчета, на достатъчно разстояние едни от други. По време на печене те увеличават обема си.
  • Жълтъкът разбих с 2 с. л. прясно мляко. Намазах главите на прасенцата с жълтък, за да може да се залепят после нослетата /зурлите/ им.



  • Залепих отгоре по-малкото кръгче с двете дупки.



  • Останалите 17 малки кръгчета отрязах с помощта на остро ножче на две половини. Това са ушите на прасенцата.



  • Аз ги залепих отгоре, но по време на печенето така или иначе паднаха. Така, че просто ги залепете в горната част на голямото кръгче. 



  • Нослетата и ушичките също намазах с жълтък.

  • Изпекох прасенцата в загрятата до 175 градуса фурна за около 20 - 25 минути или до златисто. Сложих тавата на първото ниво от долу на горе. Моята фурна пече повече с горен реотан.



  • Когато прасенцата изстинаха си поиграх с тяхната декорация. Ето тук вече всичко е въпрос на фантазия и налични продукти.
  • Очите направих от бял фондан и шоколадови капчици. Но може да се направят и от гъста смес на пудра захар с лимонов сок.

  • Залепих очите и цветенцата с ядливо лепило, но може да се залепи и със смес от пудра захар и лимонов сок.

  • Тези цветенца може да се заменят с калинки, сърчица или детелинки. Важното е да имате достатъчно търпение да изработите всичко това. Или пък оставете на децата - те винаги имат търпение и фантазия.

Прекрасен подарък в началото на Новата година с пожелание за късмет, щастие и парички!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!














Коментари