РОЗОВА ХОЛАНДСКА ТОРТА


Този сладкиш е много специален, защото е посветен на моята приятелка Краси. 
Днес тя пристига у дома на гости и единственото, което похапва с огромно удоволствие са сладкиши. Ще имаме пет дни заедно изпълнени с направата на много сладки глезотийки.
Тази торта е едно съчетание от маслено тесто, череши, марципаново тесто и розова захарна заливка.  Декорацията от бадеми допълва само това невероятно съчетание. 
Нямам представа от къде идва името на тортата, но знам че е с традиции и винаги е с череши и розова глазура!
Благодаря на немската баба, която ме посвети в тайната на тази стара рецепта!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За масленото тесто:

150 гр брашно
1/2 равна ч. л. бакпулвер
75 гр захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
1 яйце
75 гр меко масло /стайна температура/

За пълнеж:

1 компот от череши /без костилки/
2 с. л. брашно за паниране /галета/

За марципановото тесто:

200 гр марципаново тесто
175 гр меко масло /стайна температура/
100 гр захар
2 с. л. черешова ракия
4 яйца
125 гр брашно
1 ч. л. бакпулвер

За розовата глазура:

125 гр пудра захар
2 с. л. сок от черешовия компот

За декорацията:

50 гр бадемови люспи /белени и филирани бадеми/


  • Започвам с масленото тесто. В купа слагам всички продукти за него и с помощта на миксер и накрайниците за месене разбърквам до получаването на трохи.



  • До омесвам на ръка. Ако е много меко тестото, добавям още малко брашно.



  • Оформям на топка. Завивам в стреч фолио и оставям  за половин час в хладилник.



  • През това време прецеждам черешите от сока, като него запазвам.



  • Намазвам формата за торта с маргарин и поръсвам с брашно за паниране /галета/. Формата е с размер 28 см.



  • Охладенето тесто разстилам на дъното на формата като с помощта на чаша изравнявам.




  • Поръсвам масленото тесто с двете супени лъжици галета.



  • Подреждам добре отцедените от сока череши и оставям за кратко в хладилника, докато приготвя следващото тесто.



  • Слагам в купа марципана, маслото и захарта и разбивам с миксер до получаването на еднородна маса. 


  • Добавям лъжица по лъжица черешовата ракия и не спирам разбиването.
  • Чуквам едно след друго яйцата, като винаги първо разбивам и тогава добавям следващото яйце.

  • Добавям брашното с бакпулвера и разбивам съвсем кратко.



  • Кремът,  който се получава е гладък и пухкав.



  • Разстилам марципановия крем върху черешите.



  • Подравнявам и слагам в предварително загрятата до 175 градуса фурна.



  • Печенето продължава не по-малко от 1 час. Тестото е много и нужно време, за да бъде добре изпечено. 
  • След около 30 минути от началото на печенето, покривам с алуминиево фолио, за да не продължи да потъмнява много и да не изгори.
  • Готовия сладкиш изваждам и оставям за около 5 минути във формата да изстива.
  • После отделям внимателно стените на формата.

  • Много внимателно похлупвам сладкиша и отделям дъното на формата. Това остава и крайната позиция на тортата.
  • Оставям до пълното му охлаждане.




  • Когато тортата е напълно охладена, смесвам пудрата захар и сока от череши. Разбърквам до получаването на гъста розова каша.



  • Сложих тортата върху обърната тенджера, така че глазурата при заливането да изтича надолу. Така може да се взима отново и да се намаже торта добре и отстрани. Спокойно заглаждам с нож повърхността на тортата. 

  • Залепям бадемовите люспи отстрани на тортата и оставям глазурата да стегне.

Продуктите посочени в рецептата са за торта с нормален размер - 28 см. Аз обаче приготвих торта с размер 20 см като използвах 2/3 от посочените продукти.



Сервирам красивите парчета от Холандска торта с чаша горещо кафе!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на... 
















Коментари