БАНИЦА С ЯБЪЛКИ, ОРЕХИ, КАНЕЛА И МАРЦИПАН


Ами то...като живееш далеч от България и няма как да си набавиш локум - просто го заместваш с нещо друго. Аз го заместих с марципан. 
Типичното за Германия бадемово тесто пасна идеално на нашата сладка баница за Бъдни вечер. 
Реших, че трябва да разнообразя тази година и вместо тиквеник приготвих баница с ябълки по старата българска рецепта. 
Така колекцията от сладки баници се увеличи и редом до баницата с тиква, баницата с локум, баницата с пудинг,  баклавата  се нарежда и баницата с ябълки, орехи  и марципан. 
Пробвайте! Ще Ви допадне и на Вас!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр кори за баница
800 гр почистени от кората и семенната част ябълки
сокът на 1/2 лимон
200 гр марципанено тесто или кутия розов, български локум
1 ч. ч. кристална захар или кафява захар
2 ч. л. канела
1 ч. ч. счукани орехови ядки
пудра захар
олио

  • Ябълките настъргвам на едро ренде и леко ги изстисквам. Поливам с лимоновия сок, за да не потъмняват. Към тях прибавям нарязания на малки парченца марципан /локум/, ореховите ядки, канелата и захарта. 


  •  Намазвам с малко олио една кора. Отгоре слагам втора кора. Нанасям от плънката и навивам на руло.



  • Така процедирам с останалите кори и плънка, като всяко руло пренасям в тавата и подреждам като охлюв.

  • Поръсвам баницата с олио и слагам в предварително загрятата до 175 градуса фурна.
  • Печенето на баницата продължава около 30 минути.
  • Опечената баница поръсвам с пудра захар.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!












Коментари