УЛИЧНИ РОГЧЕТА


Това са рогчетата, които аз похапвах докато бях ученичка. 
Десетина години по-късно сме ги и произвеждали в малкия цех за закуски, който имаше Динко. 
Разликата между днешните ми рогчета и тези в цеха е присъствието на яйца в тестото. Беше ни забранено, заради салмонелата да използваме яйца в произодството на закуски. 
Но така или иначе от тогава са изманали почти 20 години и днес използвах познатото Ви вече вълшебно тесто на мама и само оформих рогчетата точно както ги оформяхме при произвоството им.
Получихме невероятна и чисто българска закуска. Сервирах я разбира се с произведеното от мен българско кисело мляко.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр брашно
2 яйца
3 с. л. олио
300 гр кисело мляко със стайна температура
1 пак. суха мая
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол
1 ч. л. захар

200 гр краве сирене за пълнеж

100 мл олио за намазване



  • В купа смесвам брашното, маята, солта и захарта. Правя кладенче и чуквам двете яйца, добавям олиото и киселото мляко, с угасената сода в него.
  • Аз не активирам маята предварително, но който желае може да го направи.
  • Омесвам с помощта на лъжица и после на ръка меко тесто. Който желае може да използва миксер за тази цел. Аз просто съм от поколението, което предпочита да меси на ръка.



  • Оформям тестото на топка, намазвам с малко олио и оставям на топло да втаса. Времето за втасване е различно. Всичко зависи от температурата в стаята. Днес е минус 15 градуса на вън и поради тази причина сложих тестото, покрито с кърпа във фурната на 30 градуса и въпреки всичко увеличаването на обема до двойно отне около 1 час. Още повече, че сложих и киселото мляко със стайна температура. За да втаса по-бързо тестото е хубаво млякото да е леко затоплено.
  • Като цяло тестото приготвям по този начин, когато ще втасва цяла нощ в хладилника. Препоръчвам да го приготвите от вечерта. Вадите сутринта, оставяте на стайна температура за около 10 - 15 минути и оформяте.



  • Намазвам тава с размер 26 х 30 см обилно с олио.



  • Натрошавам сиренето.



  • Втасалото тесто разделям на четири равни части.



  • От тук нататък работя само с намазнени ръце и плоскост. Олиото в рогчетата трябва да е в достатъчно количество.



  • Всяка топка разточвам на кора с дължина - дължината на тавата и ширина около 10 см. Дебелината на кората е около 5 мм. Намазвам обилно с олио. Можете да използвате и масло - това е Ваше желание.



  • В средата на кората слагам обилно количество сирене.



  • Похлупвам двата края на кората върху сиренето и слагам фитила в тавата.



  • Обръщам така фитила, че ръбчето да остане отдолу. 


  • Оставям и малко разстояние между фитилите, защото те увеличават обема си.

  • Намазвам фитилите обилно с олио.
  • Слагам тавата на топло място и изчаквам около половин час или докато рогчетата отново втасат до увеличаване на обема двойно.
  • Втасалите рогчета срязвам по средата. Ако искате по-малки порции, срежете на три части. 
  • Намазвам отново обилно с олио.



  • Загрявам фурната предварително до 175 градуса. 
  • Печенето на рогчетата при мен продължи около 35 - 40 минути. Това зависи от всяка фурна, а тавата сложих върху решетката на първо ниво от долу на горе.



  • Готовите рогчета намазах отново с олио за блясък.

Сервирам рогчетата топли с домашно квасено българско кисело мляко!


Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на... 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






Коментари

Bety каза…
Спомням си, че и на мен ми бяха любима закуска.
Petya Argirova каза…
Хубаво е, че имаме такива хубави спомени! Опитахте ли вече да си ги приготвите, Бети? Поздрави от мен!
Анонимен каза…
Благодаря за хубавата рецепта! Толкова отдавна търся рецепта за РОГЧЕТА без мас!!! (там където живея просто мас не се продава в магазините?!). На тази рецепта "попаднах" в една група, където беше указана от друг човек. Но...благодаря и на двете Ви.
Успех в кулинарията и в начинанията Ви.
Поздрав от мен и снежна Норвегия.
Самира
Petya Argirova каза…
Здравейте, Самира! Радвам се, че сте попаднали на Ухае на...и моя рецепта! Дано да намерите ,от всичките над 1000 рецепти в моето тефтерче още нещо, което да допадне на Вас и Вашето семейство! Поздрави на далечна Норвегия!