УЛИЧНИ РОГЧЕТА


Това са рогчетата, които аз похапвах докато бях ученичка. 
Десетина години по-късно сме ги и произвеждали в малкия цех за закуски, който имаше Динко. 
Разликата между днешните ми рогчета и тези в цеха е присъствието на яйца в тестото. Беше ни забранено, заради салмонелата да използваме яйца в произодството на закуски. 
Но така или иначе от тогава са изманали почти 20 години и днес използвах познатото Ви вече вълшебно тесто на мама и само оформих рогчетата точно както ги оформяхме при произвоството им.
Получихме невероятна и чисто българска закуска. Сервирах я разбира се с произведеното от мен българско кисело мляко.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр брашно
2 яйца
3 с. л. олио
300 гр кисело мляко със стайна температура
1 пак. суха мая
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол
1 ч. л. захар

200 гр краве сирене за пълнеж

100 мл олио за намазване



  • В купа смесвам брашното, маята, солта и захарта. Правя кладенче и чуквам двете яйца, добавям олиото и киселото мляко, с угасената сода в него.
  • Аз не активирам маята предварително, но който желае може да го направи.
  • Омесвам с помощта на лъжица и после на ръка меко тесто. Който желае може да използва миксер за тази цел. Аз просто съм от поколението, което предпочита да меси на ръка.



  • Оформям тестото на топка, намазвам с малко олио и оставям на топло да втаса. Времето за втасване е различно. Всичко зависи от температурата в стаята. Днес е минус 15 градуса на вън и поради тази причина сложих тестото, покрито с кърпа във фурната на 30 градуса и въпреки всичко увеличаването на обема до двойно отне около 1 час. Още повече, че сложих и киселото мляко със стайна температура. За да втаса по-бързо тестото е хубаво млякото да е леко затоплено.
  • Като цяло тестото приготвям по този начин, когато ще втасва цяла нощ в хладилника. Препоръчвам да го приготвите от вечерта. Вадите сутринта, оставяте на стайна температура за около 10 - 15 минути и оформяте.



  • Намазвам тава с размер 26 х 30 см обилно с олио.



  • Натрошавам сиренето.



  • Втасалото тесто разделям на четири равни части.



  • От тук нататък работя само с намазнени ръце и плоскост. Олиото в рогчетата трябва да е в достатъчно количество.



  • Всяка топка разточвам на кора с дължина - дължината на тавата и ширина около 10 см. Дебелината на кората е около 5 мм. Намазвам обилно с олио. Можете да използвате и масло - това е Ваше желание.



  • В средата на кората слагам обилно количество сирене.



  • Похлупвам двата края на кората върху сиренето и слагам фитила в тавата.



  • Обръщам така фитила, че ръбчето да остане отдолу. 


  • Оставям и малко разстояние между фитилите, защото те увеличават обема си.

  • Намазвам фитилите обилно с олио.
  • Слагам тавата на топло място и изчаквам около половин час или докато рогчетата отново втасат до увеличаване на обема двойно.
  • Втасалите рогчета срязвам по средата. Ако искате по-малки порции, срежете на три части. 
  • Намазвам отново обилно с олио.



  • Загрявам фурната предварително до 175 градуса. 
  • Печенето на рогчетата при мен продължи около 35 - 40 минути. Това зависи от всяка фурна, а тавата сложих върху решетката на първо ниво от долу на горе.



  • Готовите рогчета намазах отново с олио за блясък.

Сервирам рогчетата топли с домашно квасено българско кисело мляко!


Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на... 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






0