ФИЛЕ ОТ СЪРНА


Ето, че му дойде времето на това филе от сърна. 
Него получихме като подарък от един ловец за Коледа. Случи се обаче така, че не успях тогава да го приготвя и го замразихме.
Днес имаме повод да се поглезим и разнообразихме с дивечовото месо.
Рецептата е типична за района, в който живеем и е от същия този ловец. Гарнитурата задължителна за всяко дивечово месо, приготвено в нашия район е кнедли и червено зеле.
Уханието у дома е невероятно! 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

филе от сърна /нашето е с костта/
700 мл бульон по Ваше желание
200 мл сухо червено вино
3 с. л. доматено пюре
1 портокал
1 ябълка
2 с. л. консервирани боровинки
зърна от хвойна
бахар на зърна
черен пипер на зърна
2 дафинови листа
3 с. л. царевично нишесте
сол на вкус
кнедли и червено зеле за гарнитура


Никак не е трудно приготвянето на дивечово месо. Аз не съм мариновала предварително филето от сърна. Оставих го обаче да се размрази бавно - на стайна температура и по съвет на ловеца наблегнах на подправките по време на бавното задушаване на месото.

  • Измих и подсуших много добре филето.
  • С помощта на остър нож премахнах ципата-жила, покриваща месото. Костта оставих. Тя дава допълнителен вкус на бульона.



  • Загрях мазнината в голям и дълбок съд, който може да се използва и във фурната.
  • Изпържих месото за кратко и от двете страни, колкото да се запечата.



  • Залях месото с бульона и червеното вино.
  • Добавих настърганата на едро ренде кора на портокала.




  • И обелените парченца от него.



  • Както и боровинките. Те са от буркан, но не е конфитюр. Просто са консервирани и се продават в големите вериги магазини на рафтовете за консервирани зеленчуци и плодове.



  • Обелих ябълката, отделих семките и нарязах на четири големи парчета. Добавих я към бульона.

  • Добавих всички подправки и доматеното пюре. Посолих на вкус.

  • Похлупих ястието и сложих в предварително загрятата до 200 градуса фурна.

  • Лесно е приготвянето на дивечово месо по този начин. Оставих ястието за около 2 часа във фурната.
  • Когато прецених, че месото се дели лесно от кокала го извадих и бульона прецедих.

  • Разтворих нишестето в малко вода и добавих с разбъркване към гладкия бульон. Върнах в горещата фурна, докато сосът получи нужната гъстота.

  • За декорация на чините използвах едро счукан шарен пипер. С него поръсих чините по ръбовете.



Сипах малко от соса в средата на чинията и подредих върху него парчета от сърнешкото филе. Добавих гарнитурата и декорирах с парче портокал.



Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на... 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
















Коментари