ЛЕСНИ КРЕНВИРШКИ ОТ ВЪЛШЕБНОТО ТЕСТО НА МАМА


В поредицата от почивни дни се намира много време за готвене. Има време и за приготвяне на вкусни закуски, а по стара българска традиция тези закуски са тестени. 
Разбира се за да постигнем перфектен вкус на кренвиршките е нужно и правилното тесто, а това е най-лесно. Прибягвам почти винаги до вълшебното тесто на мама. Него мога да го омеся вечерта, да сложа в найлоново пликче и...да прибера в хладилника. На сутринта просто го вадя, оставям да почине за около 10 минути на стайна температура и приготвям желаната закуска. 
Това може да са мекици, кренвиршки, соленки и каквото фантазията Ви измисли.
Сигурна съм, че ще останете много доволни от това тесто и винаги ще Ви се намира в хладилника за "всеки" случай!





С това тесто вече съм Ви запознавала в публикацията за Вкусните мамини мекици.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600 гр брашно /за всеки случай си подсигурете още около 100 гр./
2 яйца
300 гр кисело мляко
1 ч. л. сода
1 с. л. оцет /не е нужен при качествено българско кисело мляко/
1 с. л. олио
щипка сол
1 ч. л. захар
1 пак. суха мая


  • В подходяща купа пресявам брашното и смесвам със солта, захарта и сухата мая. Правя кладенче, в което чуквам едното яйце и добавям белтъка на второто яйце. Жълтъка му запазвам за намазване на кренвиршките. Добавям в кладенчето олиото и киселото мляко с разтворената в него сода. Аз добавям и оцет при разтварянето на содата, защото немското мляко няма нужната киселинност.



  • С помощта на лъжица разбърквам всичко като постепенно прибавям от брашното и така до получаването на меко и не лепнещо тесто. Само ако е нужно добавяте още брашно.
  • Тестото намазвам с олио и прибирам в найлонов плик в хладилник. Ако обаче веднага ще приготвям закуска от него - оставям в купата, покрито с кърпа да втаса за около 30 минути и до удвояване на обема му.
  • През това време нарязвам кренвиршите на половина по дължина и на половина по ширина. Това са кренвирши от България. Немските режа само веднъж на половина, защото са много по-тънки. Това е защото ние обичаме малки закуски. Ако искате големи кренвиршки просто оставяте кренвиршите в нормален размер.

  • Втасалото тесто разделям на 16 топки, защото толкова парчета кренвирши имам.
  • От всяка топка оформям фитил с дължина около 30 см, който увивам около кренвирш.

  • Готовите закуски подреждам в тава с хартия за печене и на достатъчно разстояние една от друга.
  • Намазвам с оставения на една страна жълтък.

  • За още по-голямо разнообразие поръсих с лют червен пипер, чубрица, морска сол. Така се получиха различни по вид и вкус закуски с кренвирш. Оставих тавата на топло за около 10 минути, за да втасат кренвиршките. През това време включих фурната на 175 градуса да загрее предварително.

  • Самото изпичане на кренвиршките продължи около 20 минути, но това ще прецените Вие сами. Всяка фурна има различна мощност. Аз пека винаги на първо ниво от долу на горе, защото моята фурна пече повече от горе.


Уважаеми читатели, 
почти четири години сме вече заедно и много бих искала да видя и аз как Вие претворявате моите рецепти. На и-мейл petraargenta@gmail.com ще чакам снимки на Вашите ястия по рецепти от Ухае на...Вашите снимки ще помествам тук и във страничката ни във Фейсбук. 
Бъдете здрави!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!











0