ПЪРЖЕНО ПИЛЕ ПО ЮЖНЯШКИ


Аз съм от любителите на Джейми Оливър. Той наистина направи революция в храненето и аз съм щастлива, че успявам поне малко да се докосна до неговите рецепти. 
А това южняшко пържено пиле не е за всеки. 
Какво означава това?
Има бързи ястия - за натоварени домакини. Има обаче ястия за ценители. А точно тези ястия изискват много подготовка, малко умения и огромна любов към кулинарията.
Отскоро в Ухае на...има рецепти за 15 минутно приготвяне на паста -  one pot pasta.  Това е новата модна тенденция в приготвянето на паста за заети домакини. Но...българката все още не ги харесва. 
Добре! 
Има обаче и много завъртяни и изискващи доста време за приготвяне ястия. За тях коментарите са..."ако имах толкова свободно време - щях на екскурзия да отида". Ами няма угодия. 
Аз съм на мнение, че е по-важно да си доставяме удоволствие от приготвянето на храна. 
Ето това южняшко пиле изисква два дни подготовка, но пък резултатът е ...БОЖЕСТВЕН! Хрупкава коричка, последвана от сочно пилешко месо с невероятен вкус и аромат!
Важното е само добре да разпределите времето за подготовка! А как аз го направих ще прочетете в рецептата! 
Да се забавляваме!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

2 големи пилешки бутчета с долна и горна част

За маринатата:

1 шепа зърна черен пипер
100 гр морска сол
100 гр кафява захар
400 + 400 мл вода
няколко стръка прясна мащерка /сухата няма същия аромат/
4 бр. дафинови листа
4 - 5 скилидки чесън
1 опаковка айран или кефир /400 мл/

За панировката:

200 гр брашно
1 ч. л. бакпулвер
сол
черен пипер
бибер /пушен и леко лют червен пипер/
чесън на прах - може и без него
лук на прах - може и без него

около 2 литра олио за фритиране




Аз разпределих времето за приготвяне на това вкусно южняшко пиле така, че никой у дома не разбра колко бавно се приготвя.
Една вечер - 24 часа, преди сервирането му приготвих маринатата и натопих в нея пилешките бутчета за 12 часа. Сутринта, преди да отида на работа ги прехвърлих да отлежават в мътеницата и вечерта само ги изпържих. Ето това е - правилно разпределено време за приготвяне! В същност самото пържене отне 10 минути и 30 минути във фурната. 

  • В дълбока тенджера изсипах шепата черен пипер и  препекох за около 1 минута на котлона - мощността е максимална.



  • Дръпнах тенджерата от котлона и добавих няколко стръка от прясната мащерка.



  • В тенджерата изсипах солта, захарта, сплесканите скилидки чесън и листата дафинов лист.



  • Залях с 400 мл студена вода и върнах на горещия котлон.



  • Щом маринатата завря отделих от котлона и залях със останалите 400 мл студена вода. Оставих тенджерата на хладно, за да се охлади добре маринатата.



  • Пилешките бутчета измих, почистих, разделих на две части всяко  и без да отстранявам кожата им направих разрези до кокал с остър нож на две - три места. Така получих четири порции.



  • Потопих бутчетата в добре охладената марината и похлупих. Оставих на студено за около 12 часа.



  • На другата сутрин прецедих бутчетата.



  • Поставих ги в пликче с цип. Купувам тези пликчета в кутии от Кауфланд. Аз си взех най-големия размер 24х31 см. Тези пликчета използвам и за замразяване на продукти.




  • Поради липсата на айран си купих този кефир, който има подобен вкус и консистенция и си е кавказката мътеница. 


  • Изсипах около 400 мл в торбичката при бутчетата. Раздрусах, за да се размесят.
  • Изкарах въздуха от пликчето, затворих ципа и сгънах торбичката на две.



  • Оставих торбичката в хладилника до вечерта или около 8 часа.



  • Когато дойде време за приготвянето им, в купа смесих брашното с бакпулвера и подправките.



  • Овалях всяко бутче в подправеното брашно.



  • Изпържих за около 4 минути, но две по две пилешките бутчета в предварително загрят до 180 градуса фритюрник. Ако не разполагате с такъв - изсипвате достатъчно олио в дълбока тенджера и пържите бутчетата само за около 5 минути или до златист цвят.



  • Златистите бутчета изваждам в тава, покрита с хартия за печене и слагам в предварително загрята до 175 градуса фурна за около 30 минути като съм ги покрила с достатъчно количество прясна мащерка.



Сервирам хрупкавото пържено пиле по южняшки горещо.


Хрупкави отвън, сочни отвътре - невероятната вкуснотия на Джейми Оливър! Само трябва да опитате!


Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецепта от Ухае на...


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!








Коментари