ОСНОВНО ТЕСТО ЗА МЕДЕНКИ




От това основно тесто подготвям почти винаги медените бисквити, които подарявам, закачам на елхата или пък просто оставям децата сами да декорират. Тестото е много лесно за омесване и е напълно достъпно за работа от децата. Разбира се под зоркото око на родителите, особено по време на подгряване на меда и захарта.
За ароматното медено тесто е нужна и подправка за меденки, която съчетава различни аромати. Нейните съставки също съм описала в тази публикация.
Коледа наближава! Да се позабавляваме!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр течен мед
250 гр кафява захар
100 гр масло
200 гр смлени лешници
400 гр брашно
1 и 1/2 ч. л. подправка за меденки
1 с. л.поташ /калиев карбонат/
1 яйце




ПРОДУКТИ ЗА ПОДПРАВКА ЗА МЕДЕНКИ:

35 гр. смляна канела
9 гр. смлян карамфил
2 гр. смлян бахар
1 гр. смляно индийско орехче
2 гр. смлян кориандер
2 гр. смлян кардамон
2 гр. сушен и смлян джинджифил


Радвам се, че от арабските магазини на ул. Симеон в София успях да си купя тази малка мелничка за подправки и то само за 5 лв. Много хубаво успях да смеля всичките нужни подправки за меденките. С тези подправки разполагам така или иначе в моята кухня. Те са почти винаги нужни, когато хобито ти е кулинарията.


Готовата подправка съхранявам в добре затворено бурканче.


  • Ако оставяте децата сами да приготвят тестото за меденки е нужно само тук да им помогнете, за да избегнете изгаряния. В тенджерка смесвам меда, захарта и маслото и загрявам до пълното разтопяване на захарта като непрекъснато разбърквам. 

  • Оставям медената маса леко да се охлади.



  • В купа смесвам брашното, лешниковото брашно и подправката за меденки.

  • Поташ разтварям в 2 с. л. вода. Ако не разполагате с поташ можете да замените с амонячна сода  или в краен случай с бакпулвер. Когато правя медено тесто с бакпулвер, бисквитките са ми винаги по-твърди.

  • Към брашното добавям яйцето и охладената медена маса. Разбърквам с миксер и накрайниците за тесто.  

  • Довършвам месенето на ръка.



  • Оформям тестото на топка. Тестото е меко.



  •  Увивам във фолио за свежо съхранение. Оставям за минимум 6 часа, а най-добре за цяла нощ в хладилник. Препоръчвам да омесите тестото един ден, преди да печете медените сладки!


От това тесто можете да направите най-различни форми меденки. За целта използвайте готовите формички. 

  • Извадете тестото от хладилника и оставете за кратко да се отпусне.
  • С помощта на точилка разточвам меденото тесто на кора с дебелина 1 см. Ако е по-тънка кората, след изпичането меденките са по-твърди. Една идейка от мен за равномерно разточване на тестото. Използвайте две еднакви по дебелина дъски или летвички. Старайте се точилката да се движи върху дъските и така тестото се разточва с еднаква дебелина.



  • Оставете децата сами да отрежат фигурките!



  • Подреждам сладките в тава с хартия за печене на достатъчно разстояние. Те леко увеличават обема си.

  • Загрявам фурната предварително до 200 градуса. Имайте в пред вид, че всяка фурна пече различно. Така, че наблюдавайте непрекъснато процеса на изпичане.
  • При мен самото изпичане отне около 15 минути. Готовността на меденките проверявам с пръст. Когато леко притисна бисквитката с пръст и не остава белег - готови са. Сладките обаче са меки, не твърди.

  • Меките меденки все още топли изваждам върху решетка да изстинат, защото залепват за хартията. Сега е момента и да се направят с молив дупки, ако ще ги закачате на елхата. Докато са топли, след изстиването им може да се счупят.



  • Приготвям си глазурата, с която рисувам меденките или пък с нейна помощ залепям захарните, цветни фигурки и мъниста. За целта изтисквам сока на един лимон. Нужна е и пудра захар.



  • Пропорцията е 200 гр пудра захар и 3 - 4 л. лимонов сок. Колкото повече е лимоновият сок, толкова по-рядка е глазурата.



  • С помощта на боя за сладки оцветявам в различни цветове.



  • С помощта на шприц, спринцовка или просто найлоново пликче рисувам върху сладките.



  • Много по-хубаво е обаче да оставите децата сами да украсят меденките. Те имат достатъчно много фантазия.



Съхранявам готовите меденки в метални кутии.
























0