СТРАХОТНИТЕ ЕВРЕЙСКИ СЛАДКИ ЗА ХАНУКА - Rugelach-Hörnchen


Тези  сладки Rugelach- Hörnchen се приготвят по еврейска традиция за Ханука. За съжаление превод на Rugelach-Hörnchen не открих и запазвам тази дума и в заглавието им.
Аз обаче ги направих за нашата Коледа, защото са много вкусни  и също се съхраняват добре в металните кутии за сладки.
Няма как да се опише невероятният аромат по време на печенето им, а след всяка хапка се чува само "Ммммм" и няма как да спрете да ги похапвате.






НЕОБХОДИИ ПРОДУКТИ ЗА 64 БР.

225 гр масло за тестото и 50 гр масло за плънката
300 гр брашно
щипка сол
200 гр крема сирене
1 жълтък
75 гр орехи
80 гр мед
50 гр + 4 с. л. захар



  • В купа смесвам брашното със солта. Добавям 225 гр от маслото на кубчета, жълтъка и крема сиренето. Всичко меся с миксера, с накрайниците за тесто. Накрая до омесвам на ръка.



  • Тестото разделям на четири топки, които увивам в стреч фолио и оставям за 1 час на студено в хладилника.



  • През това време си приготвям плънката, като за целта разтопявам 50 гр от маслото в микровълновата до течно.
  • В купа смесвам маслото, едро смлените орехи, течния мед и захарта.



  • Изстудените топки тесто разточвам една след друга, като за всяка топка поръсвам плота с лъжица захар. 
  • Разточването е нежно и без много натиск. Старая се да получа кръг с диаметър 24 см.



  • Върху всяка кора намазвам по 1/4 от плънката.
  • После разрязвам кората на 16 парчета, които първо фиксирам с това приспособление.



  • Фиксираните парчета изрязвам с резец за пица.



  • Всяко парче навивам от широката към тънката част и така се получава тази мини-кифличка, характерна за Rugelach-Hörnchen



  • Подреждам сладките в две тави с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга.



  • Загрявам фурната предварително до 175 градуса и пека сладките за около 20 минути. Не се притеснявайте, че по време на печенето може медът от плънката да се разтече по хартията за печене. Това дава вкусна коричка на сладките.



  • Готовите сладки охладете и поръсете с пудра или кристална захар.







Коментари