ПЪСТЪРВА ОТ ХУНСРЮК С МАСЛО С ВКУС НА ЛИМОН или Hunsrücker Bachforelle


И в България бях яла пъстърва, но не толкова често както тук - в Германия. Както вече знаете живеем в Хунсрюк. Този район е известен с красивите си туристически пътеки, невероятната природа и множеството малки поточета пълни с  пъстърва. Напълно нормално е и пъстървата да е една традиционна храна. 
Щом е традиционна и ние си я приготвяме често и то по стара местна рецепта.
Всички знаем, че пъстървата е най-вкусна пържена.
Така е и тази рецепта, но различното е заливането й с масло, в което е изпържен лимонът. 
Важното е златисто изпържената пъстърва да е с хрупкава кожа и прекрасен лимонов вкус!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

В зависимост от броя на гостите е и броят на пъстървите.
При мен - 3 бр. изчистена пъстърва, но с главата
1 кг. сварени и обелени картофи
1 лимон
100 гр масло
сол и черен пипер на вкус
100 гр брашно за овалване
100 гр мазнина по избор за пържене /аз използвам Butterschmalz)
магданоз за декорация


  • Картофите сварявам и обелвам. Поддържам топли до сервирането им.
  • В достатъчно голям тиган загрявам мазнината.



  • Почистената, измита и подсушена риба овкусявам със сол и черен пипер. Овалвам обилно в брашно, а излишното количество просто изтупвам.



  • Пъстървата подреждам в горещата мазнина и изпържвам от едната страна, докато видя златисти краища. Тогава обръщам. Важното е рибата да получи златист загар и хрупкава коричка.



  • В друг тиган разтопявам маслото и изпържвам предварително обеления и нарязан на филийки лимон. По този начин получавам вкусното  масло с лимонов аромат и  поливам рибата и  картофите.



Сервирам по една гореща риба на човек и  поръсвам със ситно нарязан магданоз, а изпържените лимонови филийки подреждам върху рибките. С ароматното лимоново масло заливам хрупкавата пъстърва и варените картофи.




Коментари