ПЪЛНЕНИ КАРТОФЕНИ ТОПКИ СЪС СМЕТАНОВ СОС И ПРАЗ ЛУК - Gefüllte Grumbiereklees


Както знаете вече, в последните седем години аз и моят съпруг живеем в Германия. Живеем в една красива част на тази голяма държава, а именно в Хунсрюк. Още първата година опитах типичните за този район пълнени картофени топки и останах очарована. Вече седем години, когато дойде есен се отяждам на този местен деликатес. Вече е деликатес, защото много малко хора се наемат да приготвят ястието у дома. На местен диалект се наричат Gefüllte Grumbiereklees.
Пълнените картофени топки имат много варианти. Плънката може да е само от дроб, може да бъде от предварително сварено и добре подправено пушено свинско месо с добавка на дроб, може да е кайма с добавка на дроб или пък дори техният сладък вариант - пълнени със сини сливи. 
Варианти има и в тяхното поднасяне. Аз ги приготвих с любимия си сметанов сос и праз лук. Може да се сервират само с изпържен в масло бекон и хлебни кубчета или пък само с ябълков мус. 
Аз приготвям картофените топки с много сос, защото така това нетипично за нас картофено тесто е много вкусно. Запомнете, че кнедли или тези топки се сервират винаги с много сос.







Тези от Вас, които следят редовно моите публикация знаят, че вече съм публикувала рецептата за типичните кнедли от картофено тесто. Ние тук сме облагодетелствани и си купуваме картофеното тесто готово, но ако не намерите от него в Лидл - България прочетете рецептата за направвата им ето тук и си го пригответе сами.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За картофените топки:

1 кг картофи
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
за направата им използвайте рецептата ето тук

За плънката:

1 праз лук
500 гр кайма - смес
200 гр пастет
1 яйце
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус

За соса:

400 мл сметана
200 мл прясно мляко
100 гр ситно нарязан бекон
1 пак. суха крем супа с праз лук /аз съм от поколението, което е живяло по време на социализма и нямаше много продукти по магазините. Поради тази причина използвам много от готовите продукти, които в момента се предлагат в магазинната мрежа и много от младите домакини не използват, защото били вредни. По наше време те просто бяха лукс и сега им се наслаждавам изцяло/ Тази супа използвам за сгъстяване и допълнително овкусяване на соса


  • Започвам с нарязването на много ситно на стръка праз лук. Един праз лук използвам в картофеното тесто, в плънката и в соса.
  • Картофеното тесто купувам готово, за да си спестя време. Ако решите да го приготвите сами използвайте рецептата ето тук!
  • Добавям към готовото тесто само част от празия лук и подправям със сол, черен пипер и индийско орехче.

  • Приготвям плънката като първо запържвам леко каймата, заедно с част от празия лук или само да си промени цвета. После оставям да се охлади добре.

  • Към охладената кайма добавям пастета, яйцето и подправям със сол, черен пипер и риган. Омесвам като за кюфтета.

  • Оставям каймата да се стегне в хладилника и после оформям топчета с големина на орех.

  • Всяко топче от кайма увивам в картофено тесто. Притискам внимателно с пръсти, за да стане топката стегната.

  • В достатъчно широка тенджера сварявам подсолена вода или за повече вкус зеленчуков или телешки бульон. Когато водата заври, изключвам котлона и изчаквам да спре водата да бълбука.
  • Пускам готовите топки и оставям да се киснат около половин час. Включвам котлона на половин степен от мощността му, колкото да поддържа водата гореща. Не бива да бълбука водата, за да не се раздробят топките. Готовите топки изплуват на повърхността на водата. Поради това не препълвайте тенджерата. Нека да имат достатъчно пространство.

  • През това време си приготвям соса. За целта в тенджера и без мазнина изпържвам бекона, докато леко се зачерви.

  • Добавям празия лук и запържвам до омекване.

  • Заливам със сметаната и прясното мляко.

  • Сгъстих соса с пакетчето суха супа. Оставих на много слабо соса да къкри. 

  • В затоплена чиния сипвам малко от сметановия сос.

  • Изваждам с решетъчна лъжица от топките и подреждам върху соса. В зависимост от гоемината на топките сервирам една или две. Това решавате Вие.

  • Заливам топките с малко сос и поръсвам с пресен магданоз.

Ястието се сервира и консумира горещо и с много сос!


Почти винаги ми остава от плънката. Замразявам я и след известно време приготвям отново от тези вкусни картофени топки.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!































0