ВАРЕНО ЖИТО ЗА ДЕСЕРТ ИЛИ ЗАДУШНИЦА


Арахангелова задушница е! 
Ние не сме от хората, които на всяка цена трябва да раздадат на този ден. Не! Но пък явно идва един момент в живота на човек, когато се замисля и за тези дни в годината. Този момент идва, когато загубиш много близък и обичан човек.
 При нас тази година задушница съвпадна и с гостуването на баба Руска. За да не й липсва ходенето на гробища, защото са на 2000 км от дома ни решихме да си направим варено жито и питка. Е...не раздадохме, защото немците отбелязват този ден по съвсем различен начин, но пък ние имахме страхотен десерт на масата си.
Още от дете обожавам да похапвам варено жито. Моята баба Райна го праваше много вкусно и аз винаги изяждах огромно количество на Арахангелов ден. Тя тогава отбелязваше и своя имен ден.
Днес приготвих вареното жито по спомен. Направих вареното жито на баба Райна.
Дори декорирах точно както тя го правеше.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр жито /аз купих жито, което се вари в пликчета/ То има страхотно качество и се сварява много бързо
100 гр захар
2 пак. ванилова захар
1 лимон
25 гр. масло
100 гр. пудра захар
1 ч. л. канела
4 бр. бисквити обикновени или канелени
100 гр смлени орехи


  • Сварявам житото с пликчетата. По указание на опаковката трябва да се вари 10 минути, но аз го оставих 20 минути на котлона. 
  • Свареното жито изваждам в цедка да се отцеди от водата, заедно с пликчетата.




  • Изсипвам житото от пликчетата и оставям отново в цедката да се до изцеди. Хубаво е житото да е сухо, за да се делят зрънцата.


  • Когато се изцеди, но е все още топло изсипвам житото в купа и добавям маслото. Разбърквам докато се разтопи маслото от топлината на житото.



  • Добавям и захарта към топлото жито и разбърквам. Захарта също се разтопяваот топлината на житото.



  • Оставям житото добре да се охлади. Най-добре е за цялата нощ.
  • Настъргвам кората на един лимон върху охладеното жито.



  • Орехите смлях в блендер и също добавих.



  • Аз използвах канелени бисквити, които също смлях в блендера.



  • Порционирах житото в чинийки и оформих с пръсти като куполче.



  • Покрих всяка порция обилно с пудра захар, кояго притиснах с ръце към житото. Така се получава една кора от пудра захар.
  • Върху пудрата захар с шаблон и канела нарисувах кръст. Така е останало в спомените ми от моята баба. Кръст трябва да има на житото за задушница. Ако го приготвяте само за десерт - кръст не се прави.





Има още много варианти за приготвяне на варено жито! Днес аз Ви показах варианта на моята баба Райна!



Коментари